Доступність посилання

ТОП новини

Джелял: суд у Криму має намір продовжити арешт заступника голови Меджлісу


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

Київський районний суд Сімферополя 15 травня розгляне клопотання слідчого про продовження арешту заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, якого звинувачують в «організації масових заворушень» 26 лютого минулого року. Про це повідомляє перший заступник голови Меджлісу кримських татар Наріман Джелял.

Він нагадав, що за рішенням цього ж суду Чийгоз до 19 травня перебуває під вартою в Сімферопольському СІЗО.

«За словами адвоката, він докладе максимум зусиль, щоб запобіжний захід для Ахтема Чийгоза був змінений, тим більше є гідні люди готові за нього поручитися. Особисто я очікую, що суд продовжить арешт Чийгоза, оскільки слідство не встигло знайти достатньо кількість «доказів провини» Ахтема Чийгоза і достатню кількість «свідків його провини», – написав Джелял у Facebook.

За його інформацією, більшість допитаних членів Меджлісу, затриманих і заарештованих, стверджують, що 26 лютого 2014 року Чийгоз «не був організатором масових заворушень біля стін кримського парламенту, а, навпаки, намагався заспокоїти людей».

Ахтема Чийгоза затримали в січні 2015 року в рамках розслідування «за підозрою в організації й участі в масових заворушеннях» 26 лютого 2014 року. Згодом суд заарештував його.

6 травня Наріман Джелял повідомив, що Чийгоза перевели в карцер, а він у відповідь оголосив голодування. У «пенітенціарній службі» Криму заявили, що він був переведений в спецприміщення за порушення режиму утримання.

У Меджлісі назвали це тиском з метою отримання необхідних свідчень.

8 травня Чийгоза з карцеру перевели в звичайну камеру, у зв’язку з чим він припинив оголошену раніше голодування.

У російському Слідчому комітеті Криму відмовилися випустити Чийгоза під особисте зобов’язання російського правозахисника, члена Ради при президенті Росії Андрія Юрова.

XS
SM
MD
LG