Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську гемодіалізники перекривають вулицю через брак життєво необхідних ліків


У Дніпропетровську хворі з нирковою недостатністю, яким потрібен гемодіаліз, перекрили центральний проспект міста. Акція зібрала близько півтора десятка учасників.

За словами пацієнтів, через бюрократичну тяганину вже чотири місяці вони не отримують життєво необхідних ліків – препарату «Мирцера», який необхідний для нормальної життєдіяльності організму таких хворих. Як розповіли протестувальники, власним коштом придбати цей препарат вони не можуть через дорожнечу.

Як пояснив Радіо Свобода заступник голови громадської організації «Подаруй надію 26», що відстоює права людей з захворюваннями нирок, Григорій Гальперін, проблема виникла через те, що Міністерство охорони здоров’я після проведення тендерів на закупівлю не задекларувало оптово-відпускної ціни на лікарський засіб, необхідний пацієнтам цієї категорії.

«Після проведення тендеру на закупівлю ліків Міністерство охорони здоров’я має задекларувати ціну на ці ліки, і тільки після цього місцеві органи влади мають право закуповувати ці препарати. Ще у лютому тендерний комітет профільного департаменту міськради провів тендер, його виграла одна організація. Але закупити ліки департамент не міг, адже міністерство не задекларувало ціну. Мова йде про один лікарський препарат – «Мирцера», що призначений для гемодіалізників. Процес закупівлі мав бути завершений за 21 день після проведення тендеру, але він і досі не завершений. Механізм дає збої. І зараз ми будемо звертатись до голови ОДА, а потім і до Кабміну із запитанням, чому порушуються всі терміни. Через те, що люди не отримують цей препарат, самопочуття людей дедалі погіршується», – зазначив Григорій Гальперін.

За словами учасників акції протесту, у випадку невирішення проблеми із закупівлею препарату невдовзі вони будуть змушені пікетувати Міністерство охорони здоров’я у Києві.

Водночас у Дніпропетровській облдержадміністрації запевнили, що «вже найближчим часом пацієнти отримають необхідні ліки». «Торги проведені. Тепер усе залежить від постачальника. Найближчим часом люди будуть забезпечені ліками, які вони хотіли отримувати», – запевнила заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Вікторія Михайлова.

На хронічному гемодіалізі в Дніпропетровській області перебувають 216 людей. 100 людей перебувають в очікуванні.

17 лютого 2015 року пацієнти із хронічною хворобою нирок пікетували Кабмін. Люди вимагали продовжити фінансування німецьких центрів гемодіалізу «Фрезеніус» у Чернігові та Черкасах і скаржились на неякісне обслуговування у місцевих лікарнях.

XS
SM
MD
LG