Доступність посилання

ТОП новини

Держдума Росії планує схвалити закон про небажані організації у другому читанні


Держдума Росії сьогодні має намір ухвалити у другому читанні з трьох необхідних законопроект про «небажані організації».

Новий закон дозволить російській владі визнавати небажаними будь-які іноземні й міжнародні неурядові організації. Рішення про внесення організацій до списку небажаних буде ухвалювати Генеральна прокуратура Росії. Підставою для визнання організації небажаною може стати той факт, що вона «становить загрозу основам конституційного ладу Росії, обороноздатності країни чи безпеки держави». Більш докладних пояснень у тексті документа немає. З моменту оголошення «небажаною» організація, її філії й структури зобов’язані припинити роботу, всі її програми й проекти закриваються, рахунки і вклади в банках блокуються.

На думку експертів і правозахисників, під удар нового закону можуть тепер потрапити такі організації, як «Лікарі без кордонів», «Міжнародна амністія» і «Міжнародна Гельсінкська група», «Ґрінпіс», «Репортери без кордонів», Transparency International.

Комітет Держдуми з конституційного законодавства схвалив документ 12 травня. Однак у той же день правове управління Держдуми Росії розкритикувало законопроект за суворість і несправедливість. Юристи вважають необґрунтованим надання Генеральній прокуратурі права ухвалювати рішення про небажаність організації. Крім того, в законопроекті прямо «не врегульовано порядок оскарження рішення».

Несправедливі, на думку юристів, заходи кримінальної відповідальності за керівництво й участь в організації, яку російська влада визнає небажаною. Невиправдані й адміністративні штрафи, які встановлює законопроект, вважають в правовому управлінні Держдуми.

XS
SM
MD
LG