Доступність посилання

ТОП новини

Арешт заступника глави Меджлісу продовжили до 29 липня


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

Київський районний суд Сімферополя 15 травня продовжив арешт заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії».

Адвокати заарештованого на початку засідання просили суддю відпустити Чийгоза з СІЗО під домашній арешт і під особисте зобов’язання російського правозахисника, члена Ради при президенті Росії з розвитку громадянського суспільства і прав людини Андрія Юрова.

Суддя оголосила перерву, після якої суд відхилив клопотання захисту Чийгоза, продовживши йому арешт до 29 липня включно.

Як пояснив заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров, присутній на засіданні, суддя мотивувала це рішення тим, що слідство у кримінальній справі триває, а Ахтем Чийгоз може переховуватися.

«Всі доводи про те, що Чийгоз не збирається залишати Крим, оскільки у нього тут рідні, близькі, він тут живе, суддя не взяла до уваги», – сказав Умеров.

Близькі й родичі Чийгоза розчаровані рішенням суду, його дружина вийшла із зали суду в сльозах.

Ахтема Чийгоза заарештували в Криму в рамках кримінальної «справи 26 лютого». Його затримали «за підозрою в організації й участі в масових заворушеннях» 29 січня цього року й обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

26 лютого 2014 року під кримським парламентом зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу, з одного боку, і «Русского единства», з іншого. Організаторами заходів протилежного спрямування виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Тоді в результаті сутичок двоє людей загинули. Після окупації Криму слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу.

XS
SM
MD
LG