Доступність посилання

ТОП новини

Україна протестує через нове порушення прав ув’язнених у Росії українців


Міністерство закордонних справ висловило рішучий протест у зв’язку з продовженням порушення російською стороною прав утримуваних під вартою на території Росії громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.

Незважаючи на отримані ще в листопаді минулого року від Міністерства закордонних справ Росії запевнення, що органи слідства забезпечать відвідання арештованих консульськими посадовими особами України, російські компетентні органи перешкоджають проведенню зустрічей із ув’язненими громадянами України, мовиться в заяві МЗС.

Зокрема, російська сторона проігноровано понад 20 звернень із цього питання, а слідство так і не надало дозволів на відвідання під вигаданими приводами, заявляють у Києві. Вкотре це сталося в четвер, 14 травня.

Як наголошують в МЗС, це є грубим порушенням російською стороною як прав громадян України, так і права консульських посадових осіб України на доступ до затриманих громадян своєї держави, передбаченого статтею 13 Консульської конвенції між Україною та Росією від 15 січня 1993 року.

Перешкоджання російською стороною здійсненню консульськими посадовими особами України контактів із затриманими громадянами України викликає особливе занепокоєння на тлі заяв інших утримуваних на території Росії українських громадян про застосування до них у перебігу слідства фізичного та психологічного тиску, а також тортур із метою отримання свідчень, мовиться в заяві.

«Вимагаємо забезпечити об’єктивний та неупереджений розгляд справ Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, надання офіційної інформації щодо місця та умов тримання їх під вартою і стану здоров’я, негайного допуску консульських посадових осіб України до арештованих відповідно до взятих на себе Росією міжнародно-правових зобов’язань, а також притягнення до відповідальності всіх винних у їхньому порушенні», – заявили в МЗС.

Це вже далеко не перша заява українського зовнішньополітичного відомства з цього приводу.

Миколу Карпюка Росія затримала в березні, Станіслава Клиха – в серпні 2014 року.

XS
SM
MD
LG