Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода висловлює розчарування продовженням арешту його журналістки в Азербайджані


Хадіджа Ісмаїлова, архівне фото
Хадіджа Ісмаїлова, архівне фото

Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода висловило глибоке розчарування рішенням суду в Азербайджані продовжити термін досудового арешту журналістки Хадіджі Ісмаїлової, яка співпрацює з Радіо Свобода і відома низкою журналістських розслідувань.

Як заявив у п’ятницю, 15 травня, головний редактор радіо Ненад Пеїч, її ув’язнення «не має нічого спільного з якимсь її правопорушенням – воно має на меті змусити Хадіджу і Радіо Свобода замовкнути, і ніщо інше».

У четвер, 14 травня, у столиці Азербайджану Баку Насімінський районний суд продовжив іще на три місяці термін досудового арешту Ісмаїлової.

Це вже третє продовження терміну арешту Ісмаїлової, яку затримали ще 5 грудня минулого, 2014 року. Тоді її звинуватили в підбурюванні до вчинення самогубства. У лютому нинішнього, 2015 року її також звинуватили в ухиленні від сплати податків, незаконній підприємницькій діяльності та зловживанні повноваженнями.

Іще на початку минулого місяця, квітня, чоловік, який звинуватив Ісмаїлову в підбурюванні до самогубства, повідомив, що офіційно відкликав свою скаргу. Прокуратура досі не відреагувала на це.

Крім того, журналістку звинувачували і в наклепі і на закритому судовому засіданні присудили до сплати штрафу. У вівторок, 12 травня, суд відклав розгляд її апеляції в цій справі про наклеп на невизначений термін.

Ісмаїлова заперечує будь-яку свою провину і заявляє, що всі звинувачення політично мотивовані.

Хадіджа Ісмаїлова відома своїми розслідуваннями, зокрема, щодо багатомільярдних тіньових бізнесових оборудок родини президента Азербайджану Ільгама Алієва.

Її арешт засуджують міжнародні правозахисні організації, які називають це елементом наступу на свободу слова в Азербайджані.

XS
SM
MD
LG