Доступність посилання

ТОП новини

На Харківщині за фактами фінансування тероризму відкрито 11 кримінальних проваджень – прокуратура


У Харківській області за фактами фінансування тероризму відкрито 11 кримінальних проваджень. Про це під час ефіру на обласному телебаченні повідомив прокурор Харківської області Юрій Данильченко.
За його словами, наприкінці березня прокуратура області розпочала розслідування факту виведення з легального обігу близько 100 мільйонів гривень через фіктивні фірми, афільовані з лідером організації «Оплот» Євгеном Жиліним. Паралельно СБУ оголосила йому підозру у фінансуванні тероризму. Зараз ці два провадження об`єднані в одне, Жилін оголошений у розшук. Триває низка перевірок фінансово-господарської діяльності фігурантів схеми конвертації грошових коштів.

У травні припинено протиправну діяльність харків`янина, який фінансував терористів із так званої «ЛНР». Він купував телефонні картки та скретч-картки поповнення рахунків мобільного зв`язку, які потім передавав бойовикам. Крім цього, він незаконно оформляв у територіальних органах соціального захисту населення Харківщини документи, які давали можливість сепаратистам знімати у банкоматах нараховані соціальні виплати та відвозити готівку в підконтрольні бойовикам райони Луганської області. Наприкінці минулого тижня чоловікові було оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу України.

«Є ще категорія справ за так званими посібниками терористичних груп і організацій. У квітні затримано двох громадян України за підозрою в пособництві діяльності терористичної організації «ЛНР», − сказав Данильченко. За словами прокурора, 21 квітня ці чоловіки були затримані при спробі переправити на Луганщину радіостанції та блок управління на автомобіль УАЗ-Хантер. Крім того, вони постійно перераховували кошти на телефонні номери терористів, а також займалися відправкою одягу та інших речей для бойовиків. Обидва за клопотанням прокуратури перебувають під вартою.

Рік тому озброєні проросійські бойовики, які за допомогою російських груп спецпризначенців захопили деякі райони Донецької і Луганської областей, організували псевдореферендум про створення так званих «ДНР» та «ЛНР». В Україні угруповання визнано терористичними.

XS
SM
MD
LG