Доступність посилання

ТОП новини

Сотні жителів Дніпропетровська прийшли ввечері до музеїв на акцію «Ніч музеїв»


Сотні жителів Дніпропетровська в суботу беруть участь в акції «Ніч музеїв», до якої цього року долучилось кілька музеїв міста, – національний історичний, художній та музей українського живопису.

У музеї українського живопису цього вечора стартував фестиваль сучасного мистецтва «Дніпровський колайдер»: відвідувачам пропонують серію виставок та інсталяцій. У залах музею, зокрема, експонують витвори сучасних митців – картини у 3D-форматі, арт-об’єкти, живопис, графіку.

Крім того, з нагоди «Ночі музеїв» в закладі відкрили перші в Дніпропетровську майстерні, де працюватимуть майстри гравюри та емалі. Відвідувачі можуть не тільки поспостерігати за роботою митців, а й самим взяти участь у процесі і спробувати надрукувати гравюру з картонної матриці.

Також в музеї відкрили виставку дніпропетровських художників «Нічний пленер». Тут демонструють роботи, написані вночі. Паралельно в музеї триває збір коштів на пензлики та фарби для занять арт-терапією з пораненими бійцями АТО.

Цієї ж ночі в національному історичному музеї імені Яворницького можна побачити історичні реконструкції – скіфський обряд побратимства, козацький двобій, аристократичний бал, поетичні вечори 30-х років ХХ століття, працює кінотеатр просто неба, низка нових міні-виставок.

Дніпропетровський художній музей пропонує своїм прихильникам творчі зустрічі з художниками, виступи провідних солістів органного залу й навіть показ мод. Цієї ночі наукові співробітники проводять оглядові екскурсії експозицією щопівгодини.

У ніч з суботи на неділю Дніпропетровськ долучився до загальноєвропейської акції «Ніч музеїв».

Уперше акція «Ніч у музеї» пройшла у 1997 році в Берліні. У 2001 році в ній брали участь уже 39 країн Європи та Америки. «Ніч у музеї» у світі відбувається під егідою ЮНЕСКО, Ради Європи та Міжнародної ради музеїв.

Наразі практику нічних екскурсій має понад 2 тисячі музеїв Європи, але в Україні це поки новий напрямок.

XS
SM
MD
LG