Доступність посилання

ТОП новини

Україна вимагає від Росії повного виконання Мінських домовленостей – Порошенко


Петро Порошенко ©Shutterstock
Петро Порошенко ©Shutterstock

Україна вимагає від підписантів Мінських домовленостей, в першу чергу, від Російської Федерації, повного виконання Мінських домовленостей. Про це заявив президент України Петро Порошенко під час наради за участі прем’єра, секретаря РНБО, силовиків та представників у робочих підгрупах контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.

За повідомленням прес-служби президента, він наголосив на виконанні мінських домовленостей, включно з протоколом від 5 вересня 2014 року, меморандумом від 19 вересня 2014 року і комплексом заходів від 12 лютого 2015 року.

Це включає в себе верифіковане ОБСЄ припинення вогню, відведення важкої техніки, наголосив Порошенко.

5 вересня 2014 року в Мінську контактна група підписала протокол про припинення вогню на сході України. 19 вересня 2014 року учасники контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі підписали меморандум про реалізацію протоколу від 5 вересня.

Меморандум передбачав: припинення застосування зброї обома сторонами, зупинку підрозділів і формувань на позиціях станом на 19 вересня, заборону на застосування всіх видів зброї та наступальних дій, виведення всіх іноземних збройних формувань з території України, в тому числі всіх так званих найманців. Проте ці домовленості не виконувалися.

У лютому 2015 року лідери України, Франції, Німеччини і Росії домовилися про припинення вогню на Донбасі від 15 лютого, а також відведення важкого озброєння від лінії розмежування. Попри деяке зменшення інтенсивності обстрілів, ці домовленості також повністю не виконуються. Сторони конфлікту обвинувачують одна одну в порушенні Мінських угод.

Росія стверджує, що не зв’язана ніякими зобов’язаннями за Мінськими домовленостями, бо, мовляв, є лише їхнім «гарантом», але не учасником.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів Донбасу. Москва постійно заперечує, що бере участь у конфлікті на сході України, і не визнає докази щодо присутності на Донбасі регулярних російських військ.

XS
SM
MD
LG