Доступність посилання

ТОП новини

У Львові кримські татари згадують депортацію 1944 року


У Львові кримські татари провели флеш-моб у товарному вагоні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

У Львові кримські татари провели флеш-моб у товарному вагоні

Кримські татари у Львові на приміському вокзалі провели перформанс у товарному вагоні, продемонструвавши, як у ніч із 17 на 18 травня 1944 року радянська влада почала примусову депортацію кримськотатарського народу в таких вагонах.

Представники організації «Крим SOS» і львівські актори прочитали спогади депортованих людей, пригостили присутніх шматочком хліба.

«Із моєї родини були бабці і мій дідусь. Близько 5-ї ранку у двері до них постукали, зайшли солдати, офіцери зі зброєю. Давали 15–20 хвилин на збори, сказали все брати необхідне, збирали дітей і старих людей. Напівсонних людей виганяли на вулицю, садили в машини і на фіри, везли на вокзали і завантажували у вагони, застосовували фізичну силу. Людям нічого не казали», – розповів кримський татарин Ернест Абкелемов.

Кримські татари, які зібрались на акцію, порівнювали трагедію свого народу в минулому столітті з сьогоденням.

«Зараз фактично знову те саме. Кримських татар примушують покидати свої домівки і переселятись, бо окупаційна влада створює умови, де не можна розвивати культуру, не можна бути народом у політичному сенсі», – наголосив Алім Алієв, керівник «Крим SOS».

Увечері у Львові кримські татари і львів’яни запалять свічки пам’яті за всіма жертвами примусової депортації. Акція називатиметься «Запали вогонь у своєму серці», під час якої зі свічок люди сформують зображення Кримського півострова з цифрою «71».

18 травня, в понеділок, сповнюється 71 рік від початку сталінської депортації кримських татар. Їх примусово завантажували у товарні вагони і везли в Казахстан, Узбекистан, на Урал. Депортація завершилась 20 травня 1944 року. Майже половина кримських татар загинула через примусове виселення.

XS
SM
MD
LG