Доступність посилання

ТОП новини

Поліція затримала близько 60 учасників автопробігу в Сімферополі


Учасників автопробігу заблокували автозаками на автостанції «Західна» в Сімферополі, 18 травня 2015 року
Учасників автопробігу заблокували автозаками на автостанції «Західна» в Сімферополі, 18 травня 2015 року

У Криму силовики розблокували учасників автопробігу, присвяченого Дню пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, яких раніше заблокували автозаками на автостанції «Західна» в Сімферополі.

Як стало відомо проектові Радіо Свобода «Крим.Реалії», близько 60 людей затримали і відвезли до райвідділу російської поліції, при цьому неповнолітніх учасників автопробігу поліція, за попередніми відомостями, відпустила.

«Автобус повністю заповнили нашими хлопцями і повезли до райвідділу. Вантажили як худобу», – розповів «Крим.Реалії» один з очевидців.

«Кому заважає наша акція? Ми просто хотіли з Сімферополя до Бахчисарая поїхати, з прапорами. Ми збиралися зустрітися там, помолитися і роз’їхатися по домівках. Мабуть, ми комусь заважаємо і псуємо картинку їхнього «щасливого» Криму», – зазначив один з учасників автопробігу.

Рух на цій ділянці дороги, яку раніше заблоковали автозаками, відновили.

У кримській поліції подію наразі не коментують.

Учасників автопробігу до річниці депортації кримських татар затримали у Сімферополі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

У Сімферополі 18 травня учасників автопробігу, який присвячений Дню пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, російські силовики заблокували на автостанції «Західна».

Співробітники спецпідрозділу «ОМОН» у повній бойовій екіпіровці, зі щитами перегородили виїзд колони автомобілів з кримськотатарськими прапорами. На місце інциденту приїхав глава російського Держкомітету у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Криму Заур Смирнов і російський віце-прем’єр Криму Руслан Бальбек. Смирнов заявив, що серед учасників автопробігу помітили український прапор.

Однак учасники автопробігу запевнили представників влади, що у них лише національні кримськотатарські прапори.

18 травня – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. У цей день в 1944 році в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч людей.

З нагоди цієї трагічної дати в мечетях Криму пройшов молебень.

Щорічно в Криму з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, у тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили. Цього року Меджліс кримськотатарського народу також отримав від місцевої влади відмову на проведення мітингу.

Російська влада Криму заявила, що буде проводити заходи з нагоди цієї дати в «новому форматі».

XS
SM
MD
LG