Доступність посилання

ТОП новини

В Україні під егідою ЄС відкрили перше Агентство місцевої демократії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Дніпропетровській області відкрили єдине в Україні Агентство місцевої демократії. У церемонії, зокрема, взяв участь голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінский.

За словами ініціаторів, агенція займатиметься моніторингом демократичних процесів в регіоні, підтримуватиме розвиток громадянського суспільства, допомагатиме українцям співпрацювати з органами влади і впливати на їхню роботу на місцевому рівні.

Як розповіли учасники заходу, агентства місцевої демократії принципово не засновуються у столичних містах. Агенція у Дніпропетровську стала частиною широкої мережі, яка вже існує в ЄС і сусідніх країнах, а також Вірменії і Грузії.

«Громадянин має бути у центрі і нести відповідальність за свою громаду – це і є локальна демократія. Відкриття агенції це – можливість для громад України і регіону працювати з ЄС, вести постійний обмін досвідом і переймати його від європейських колег», – заявив Ян Томбінський.

Він додав, що відкриття Агентства місцевої демократії в Дніпропетровській області пов’язано з тим, що регіон має багаторічний досвід співпраці з європейськими партнерами.

«Відкриття цього офісу – це інструмент, за допомогою якого можна передати досвід інших європейських країн Україні: як все відбувається на практиці, як формувати місцеві бюджети, як будувати місцеві програми, як вести постійний діалог із суспільством, щоб проекти відповідали тому, що необхідно, як створити елементи інвентаризації інфраструктури, яка потребують нових інвестицій, як зацікавити інвесторів. Всі ці питання можна обговорювати в рамках цієї асоціації», – сказав він.

Основними партнерами Агентства місцевої демократії в Дніпропетровську будуть воєводство Нижня Сілезія (Польща) і регіон Ельзас (Франція).

Агентства місцевої демократії (LDA) є самодостатніми об’єднаннями, які діють як стимулятори ефективного управління органів місцевого самоврядування. Наразі існує 13 агентств у ЄС і сусідніх країнах, а також Грузії й Вірменії. Вони працюють в тісній співпраці з Європейською асоціацією з місцевої демократії. Почали створюватись у 1999 році з ініціативи Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи.

XS
SM
MD
LG