Доступність посилання

ТОП новини

Фейк: на каналі України нібито розповіли про «рибні відходи» замість їжі у Росії


Для створення фейку домонтували репортаж буцімто журналістки каналу «1+1».

У соціальних мережах і блогах набув популярності відеоролик, який іменували так: «В Росії закінчується їжа» – новини з українського дурдому» або «Як зомбують українців: В Росії закінчилась їжа». Однак цей ролик змонтовано зі шматка реального сюжету «ТСН» та тексту репортажу буцімто журналістки каналу «1+1».

«Про Росію, яку ви навряд чи бачили. Ми багато разів чули один і той же вислів, цитую: «Путін підняв Росію». Ми вирішили подивитися, як же це виглядає. Через санкції закінчується їжа, таких продуктів, як молоко, сало і хліб вже немає на прилавках. Залишились тільки рибні відходи. Ними вони і харчуються»». Про рибні відходи буцімто кореспондентка каналу «1+1» розповідає просто на тлі, ймовірно, крамниці з написом «Червона ікра».

​17 травня цей ролик з’явився на каналі одного із користувачів YouTube. Відео набрало близько 55 тисяч переглядів. Судячи з коментарів та текстів, якими підкріплюють ролик при поширенні, глядачі шоковані таким сюжетом:

– «Цікаво, на кого це розраховано?

– «Шановні українські ЗМІ, з молоком і хлібом у нас все гаразд, ну а сало... з ним теж все гаразд... Відповідати будете за брехню свою.

– Перегляд «хохлятського ТБ» – це як нескінченний виступ Петросяна.

Однак деякі зрозуміли, що це жарт, або ж просто монтаж.

Ще 13 травня, цей же відеоролик опублікували на каналі іншого користувача YouTube із заголовком: «Трохи пожартували над українськими ЗМІ». І на каналі цього користувача відео набрало близько 20 тисяч переглядів. У відео одразу після підводки Алли Мазур домонтували шматок про «рибні відходи», якого не було у випуску, про що свідчить оригінал програми ТСН на каналі «1+1».

«Путін підняв Росію. Ми вирішили подивитися, як же це виглядає. І зважились на сміливий експеримент. 100 кілометрів від Москви – з цієї точки ми починаємо активну фазу нашого дослідження на колесах».

Цей спецвипуск з’явився в ефірі українського телебачення ще рік тому. Як тоді охарактеризували свою подорож самі журналісти, вони прожили у глибинці Росії і привезли шокуюче відео, яке, на їхню думку, ніколи не покажуть на російському телебаченні. Зокрема продемонстрували, наприклад, житлові будинки у жахливому стані у глибинці Росії.

На те, що це фейк, вказує також формат, в якому зроблені титри. Шрифт відрізняється від того, який використовує «ТСН».

(Застосований оригінальний шрифт «ТСН»)
(Застосований оригінальний шрифт «ТСН»)

На це вказує і неграмотне висловлювання: «через українських санкцій».​

(Помилка у підписі і нестандартний шрифт)
(Помилка у підписі і нестандартний шрифт)


На цю ж тему:

14.05.2015
Російський телеканал вигадав «автономію окремого села» на Рівненщині

«Вони перекрутили все. Це в дусі російської пропаганди» – Інна Білецька далі
11.05.2015
Фейк: у Києві нібито побили «ветерана Великої вітчизняної»

Насправді, на світлині, якою це проілюстрували – жінка з Росії, а саме фото 2013 року далі
08.05.2015
Об’єктом фейку ЗМІ Росії став посол США в Україні

Дезінформацію пов’язали із «георгіївською стрічкою»а далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG