Доступність посилання

ТОП новини

У Херсоні вшановують пам’ять жертв депортації кримських татар і комуністичного режиму


У Херсоні відбувся мітинг, присвячений 71-й річниці депортації кримських татар, на якому вшанували пам’ять усіх жертв комуністичного режиму.

На початку мітингу, що пройшов на площі біля Меморіалу жертв тоталітарних режимів, прочитали дуа (мусульманську молитву), повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії». Потім виступили представники кримськотатарської громади, національно-культурних товариств, місцевої влади, священнослужителі.

«Немає жодного кримського татарина, якого не зачепила б ця трагедія. Під депортацію потрапили самі лише беззахисні люди, бо всі чоловіки призовного віку були на фронті, а багато кого з молоді нацисти викрали у трудові табори до Німеччини. Тобто висилали в основному інвалідів, жінок, старих і дітей», – зазначив у виступі керівник кримськотатарського культурно-спортивного центру «Куреш» Ібрагім Сулейманов.

Він додав, що після депортації у Криму були перейменовані всі населені пункти з кримськотатарськими назвами, крім міст Бахчисарая, Судака і Джанкоя.

«Деякі райони майже спорожніли. У Куйбишевському районі залишилося 672 людини, в Алуштинському – 2637 осіб, у Судакському – 3380. Крим поспіхом заселяли росіянами з віддалених регіонів», – сказав Сулейманов.

Голова правління громадської організації «Болгари Херсона» Юрій Палич зазначив, що в роки Другої світової війни з Криму було депортовано ще й болгар, вірмен та німців.

Промовці відзначили, що у Криму після нелегальної окупації півострова Росією відновилося переслідування кримськотатарського народу, заборонений в’їзд до Криму лідерові кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву, голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефатові Чубарову. Нагадували і про те, що в окупованому Криму перебуває під вартою заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз, закритий єдиний у світі кримськотатарський телеканал ATR.

18 травня, в понеділок, в Україні, зокрема, у Криму, а також у світі відбуваються заходи з нагоди Дня пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. Цього дня в 1944 році в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Загалом протягом кількох днів тоді депортували понад 180 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG