Доступність посилання

ТОП новини

Мінкульт: демонтовані пам’ятники тоталітаризму розмістять у Пирогові


В’ячеслав Кириленко (©Shutterstock)
В’ячеслав Кириленко (©Shutterstock)

Міністерство культури України заявляє про можливість розміщення пам’ятників тоталітаризму, які будуть демонтовані, на території Музею народної архітектури й побуту в Пирогові під Києвом.

Як заявив віце-прем’єр – міністр культури В’ячеслав Кириленко, у зв’язку з набуттям чинності закону «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», пам’ятники діячам партійних і репресивних органів СРСР мають бути демонтовані.

Кириленко нагадав, що Міністерство культури ініціювало створення Музею тоталітаризму. Над концепцією музею, за його словами, зараз працює робоча група з фахівців і представників громадських об’єднань.

«Практична робота триває, але вже зараз є готовність показати один візуальних аспектів тієї епохи – численні пам’ятники радянських вождів, скинуті хвилею демократичного європейського протесту українців. Зокрема, Національний музей побуту і архітектури вже готовий надати території для розміщення пам’ятників Леніну й іншим радянським провідникам, які будуть демонтовані відповідно до закону», – сказав міністр.

15 травня президент Петро Порошенко підписав закон, яким передбачається заборона пропаганди комуністичного і нацистського режимів, а також їхньої символіки в Україні. Цей документ парламент України ухвалив 9 квітня.

XS
SM
MD
LG