Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони відмовилось безкоштовно лікувати поранених за кордоном – волонтери


Українська громадськість і волонтери звинуватили Міністерство оборони України у відмові відправляти на безкоштовне лікування поранених бійців. Заяву про це оприлюднили активісти Всеукраїнської громадської спілки «Слава Україні» і волонтери, які допомагають пораненим у Центральному клінічному військовому шпиталі.

За словами голови спілки Андрія Верлатого, на сьогодні українська військова медицина не спроможна надавати адекватну допомогу важко пораненим воякам, але при цьому волонтерам складно відправити бійців на лікування за кордон. На заваді цьому часто стоять чиновники Міноборони, стверджує Верлатий.

«На якій підставі українські чиновники відмовляють нашим бійцям, які зазнали тяжких поранень, захищаючи Україну? Іноді здається, що життя солдата, здоров’я його самого і його родини не цікавить наших чиновників», – сказав Верлатий.

Як заявив Верлатий, минулої зими прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і президент України Петро Порошенко домовилися про безкоштовне лікування важко поранених учасників АТО в угорських лікарнях. Угорські лікарі планували у квітні відібрати 20 важко поранених бійців для подальшого лікування і реабілітації в Угорщині. За його словами, Міністерство оборони вирішило відмовитися від допомоги угорців.

Військово-медичний департамент Міністерства оборони України у відповідь на закиди волонтерів зауважив, що в Міноборони наразі «спроможні надавати допомогу в повному обсязі пораненим під час проведення антитерористичної операції військовослужбовцям». Також у Міноборони висловили подяку угорській стороні: «Медична служба Збройних сил України дуже цінує підтримку угорської сторони і вдячна за готовність надати допомогу на безоплатній основі стосовно лікування поранених в перебігу антитерористичної операції». Ця інформація є у листі міністерства, оприлюдненому у відповідь на волонтерський запит.

XS
SM
MD
LG