Доступність посилання

ТОП новини

«Опозиційний блок» проситиме Конституційний суд скасувати закони про декомунізацію


«Опозиційний блок» заявляє, що звернеться до Конституційного суду, щоб скасувати закони про декомунізацію.

«Ми зверталися до президента з проханням накласти вето. На жаль, закони підписані. І тепер на перейменування міст і вулиць місцеві бюджети повинні будуть направити мільярди гривень», – заявив народний депутат з фракції «Опозиційний блок» Олександр Вілкул, виступаючи в парламенті.

В «Опозиційному блоці» також нагадують про заяву ОБСЄ, в якій зазначається, що ці закони можуть загрожувати свободі слова.

Напередодні президент України Петро Порошенко підписав закони, відомі як «закони про декомунізацію» – «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»; «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років»; «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» та «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті».

Документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб та визнаються борцями за незалежність України УПА й інші організації.

При цьому, підписуючи ці закони, Порошенко заявив, що найближчим часом до Верховної Ради буде подано проект закону, спрямований на усунення колізій, що можуть бути використані для зловживання нормами нового законодавства, порушення прав і свобод людини і громадянина, зокрема, в частині свободи наукових досліджень і міжнародної співпраці та діалогу.

Відповідно до пояснювальних записок до цих документів, реалізація цих законів не потребуватиме додаткових видатків з держбюджету.

XS
SM
MD
LG