Доступність посилання

ТОП новини

Лавров: конституційна реформа в Україні «не відповідає мінським угодам»


Сергій Лавров на засіданні Комітету міністрів Ради Європи, Брюссель, 19 травня 2015 року
Сергій Лавров на засіданні Комітету міністрів Ради Європи, Брюссель, 19 травня 2015 року

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявляє, що конституційна реформа в Україні відбувається не відповідно до мінських домовленостей.

Ці домовленості передбачають «пряму участь у цьому процесі представників Донецька і Луганська», сказав він журналістам після участі у щорічній сесії Комітету міністрів Ради Європи у Брюсселі.

За його словами, головним змістом мінських домовленостей і ключем до врегулювання кризи є необхідність «забезпечити прямий діалог між Києвом, Донецьком і Луганськом».

«Поки що, на жаль, київська влада уникає такого прямого діалогу, намагається підмінити його різними новими ідеями, новими форматами, які не обговорювалися і не закріплені в мінських документах від 12 лютого», – заявив Лавров.

У Києві звертають увагу, що прямий діалог можливий тільки з легітимними представниками Донеччини і Луганщини, в тому числі з окупованих частин цих областей, а не з самозваними ватажками збройних угруповань «ДНР» та «ЛНР», що визнані в Україні терористичними. Оскільки сепаратисти зірвали минулої осені проведення в окупованих районах місцевих виборів за українським законодавством, що передбачені мінськими домовленостями, наразі Київ бачить можливість вести діалог про конституційну реформу тільки з останніми легітимно обраними представниками цих областей, тобто тими, що були обрані на попередніх місцевих виборах в Україні.

В Україні нині готують конституційну реформу, що передбачає децентралізацію устрою країни. Це саме визначено і в мінських домовленостях. При цьому в Києві наголошують, що ні про яку «федералізацію» України, про яку говорили в Москві, не може бути й мови.

XS
SM
MD
LG