Доступність посилання

ТОП новини

Лавров: протестами в Македонії керують ззовні


Сергій Лавров
Сергій Лавров

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявляє, що антиурядовими протестами в Македонії керують з-за меж цієї країни.

«Македонські події достатньо грубо керуються ззовні. Це дуже нас хвилює», – сказав Лавров.

За його словами, події в Македонії пов’язані з відмовою прем’єра країни Николи Ґруєвського приєднатися до санкцій проти Росії через конфлікт в Україні.

Десятки тисяч людей брали участь в антиурядовому мітингу в столиці Македонії Скоп’є 17 травня. Наступного дня відбулася масштабна акція прихильників Ґруєвського.

У наметовому містечку біля урядових будівель у Скоп’є досі перебувають близько 150 прихильників опозиції, які вимагають відставки уряду.

Протест проти уряду скликали опозиційні партії під проводом Соціал-демократичного союзу Македонії.

У Македонії вже кілька місяців триває політична криза, яку останнім часом поглибили корупційні скандали і нещодавні бої в місті Куманові зі збройним угрупованням албанців за національністю.

Зокрема, були оприлюднені відеозаписи чи записи телефонних розмов, із яких випливає, що міністри обговорювали, як фальсифікувати результати виборів, що поліція прослуховувала розмови опозиційних діячів, незалежних журналістів й активістів громадських організацій чи що голова уряду та його співробітники нібито приховували вчинене поліцейським у 2011 році вбивство.

Консерватор Ґруєвський, який обіймає посаду з 2006 року, заперечує звинувачення.

XS
SM
MD
LG