Доступність посилання

ТОП новини

У Ризі стартує саміт «Східного партнерства»: Україна очікує сигналу про дату безвізового режиму


©Shutterstock
©Shutterstock

У Ризі, столиці Латвії, країні, що зараз головує в ЄС, у четвер, 21 травня, стартує дводенний саміт учасників програми Євросоюзу «Східне партнерство. На ньому лідери Євросоюзу зустрінуться зі своїми партнерами із шести країн-сусідів: України, Білорусі, Грузії, Молдови, Азербайджану та Вірменії.

Ризький саміт «Східного партнерства» стане першим після зустрічі у Вільнюсі в листопаді 2013 року, на якому тодішній президент України Віктор Янукович заявив про відтермінування Україною Угоди про асоціацію. Після подій на Майдані і повалення режиму Януковича Україна через півроку угоду з ЄС підписала.

Напередодні ризького форуму міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що головним результатом саміту «Східного партнерства» у Ризі для української сторони має стати чіткий сигнал від ЄС про терміни отримання безвізового режиму.

Минулого тижня Європейська комісія оприлюднила звіт про виконання Україною умов отримання безвізового режиму, в якому дала зрозуміти, що Україна не отримає бажаного на цьому саміті: у звіті мовиться, що Київ ще не виконав всіх необхідних умов. Але Брюссель повідомив, що може перенести вже на кінець цього року наступний звіт щодо готовності до безвізового режиму. Якщо він буде позитивний, Україна може сподіватися на запровадження для її громадян безвізового режиму з ЄС протягом 2016 року.

Українську делегацію очолюватиме президент Петро Порошенко.

Програма «Східне партнерство» – ініціатива, започаткована країнами ЄС 2009 року. Вона поширюється на шість країн: Україну, Білорусь, Грузію, Молдову, Азербайджан та Вірменію. Мета програми – поглиблення співпраці з цими країнами в різних сферах, йдеться також про політичну асоціацію, зону вільної торгівлі з цими країнами, а також перспективи візової лібералізації.

XS
SM
MD
LG