Доступність посилання

ТОП новини

Консул ще не зустрічався з затриманими російськими військовими – СБУ


Маркіян Лубківський
Маркіян Лубківський

Затримані російські спецпризначенці мають право зустрітись із адвокатом та консулом, але поки що таких зустрічей не відбулося. Про це повідомив радник голови СБУ Маркіян Лубківський, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

«Так, вони мають право на адвоката, вони мають право на зустріч із консулом. За моєю інформацію, поки така зустріч не відбулася», – зазначив Лубківський.

Він також наголосив, що в нього немає інформації, чи вимагали затриманні побачення із адвокатом, але, звісно, право в них таке є.

Начальник департаменту СБУ контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Віталій Найда додав, що «у присутності представників міжнародних організацій затримані визнали себе кадровими військовослужбовцями армії Росії».

Представники міжнародної правозахисної організації Amnesty International, ОБСЄ та консультативної місії ЄС наразі не підтверджують цієї заяви Найди.

Також, за словами начальника контррозвідувального департаменту СБУ, слідство відбуватиметься ретельно, а вся доказова база щодо участі вже затриманих та інших військовослужбовців збройних сил Росії буде передана у міжнародні судові інстанції.

20 травня у Міжнародному комітеті Червоного Хреста повідомили, що представники організації відвідали затриманих російських військових і повідомили, що російські військові поговорили з рідними.

17 травня українські військові повідомили про затримання на Донбасі двох російських спецназівців. Згодом в СБУ заявили, що їх офіційно підозрюють у створенні терористичної групи чи організації. Міністерство оборони Росії у відповідь на це закликало негайно звільнити росіян.

У відомстві заявили, що ці двоє громадян дійсно служили в російській армії, але на момент затримання вже не числилися в Збройних силах.
У Кремлі, коментуючи інформацію про затримання в Україні, 18 травня знову заявили, що російських військових на Донбасі немає.

XS
SM
MD
LG