Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники закликають Киргизстан не ухвалювати закону про «іноземних агентів»


Правозахисна організація Human Rights Watch закликала парламент Киргизстану відхилити законопроект про встановлення статусу «іноземних агентів» для неурядових організацій, що отримують фінансову підтримку з-за кордону і беруть участь у «політичній діяльності».

Як мовиться в заяві організації, таке втручання в діяльність громадянського суспільства невиправдане й не відповідатиме принципові свободи зібрань.

Крім того, законопроект передбачає «кричуще порушення» внутрішніх і міжнародних зобов’язань Киргизстану в галузі дотримання прав людини, заявили правозахисники.

У вівторок, 19 травня, комітет із прав людини парламенту Киргизстану схвалив цей законопроект. Він має надійти до парламенту на перше читання найближчими днями.

Цей законопроект, що передбачає дискримінаційне ставлення до неурядових організацій, які отримують фінансування з-за кордону і займаються політичною діяльністю, значною мірою копіює схожий закон, що вже чинний у Росії з 2012 року. За словами правозахисників і урядів західних країн, у Росії цей закон широко використовують для придушення неурядових організацій, позиція яких відмінна від позиції Кремля, – зокрема, й завдяки надто широкому визначенню поняття «політичної діяльності».

XS
SM
MD
LG