Доступність посилання

ТОП новини

Рига: провідна європейська партія засуджує агресію Росії проти України


З’їзд Європейської народної партії, однієї з провідних європейських політичних партій, засудив агресію Росії проти України і закликав повністю виконати мінські домовленості.

«(Партія) засуджує російську агресію проти України, особливо незаконну анексію Криму та міста Севастополя, а також окупацію деяких частин Донецької і Луганської областей України… на порушення угоди про припинення вогню, що серйозно загрожує безпеці в Європі», – мовиться в декларації, яка була ухвалена за результатами з’їзду ЄНП, що відбувся в Ризі напередодні саміту учасників програми ЄС «Східне партнерство».

У цьому зв’язку з’їзд закликав до повного виконання мінських домовленостей, «починаючи з повного дотримання режиму припинення вогню та відведення важкої зброї, обміну полоненими, звільнення осіб, що перебувають в ув’язненні, включно з Надією Савченко, відновлення повного контролю України над державного кордоном, виведення всіх іноземних збройних угруповань, зброї та найманців із української території». «Повне виконання Мінських домовленостей є умовою для будь-якого поліпшення у відносинах (Європи) з Росією», – мовиться в документі, як про нього повідомляє з Риги агентство УНІАН.

Крім того, з’їзд закликав розпочати дискусію щодо «можливого направлення місії ЄС для підтримки виконання мінських домовленостей у світлі ідей, які були запропоновані Україною».

Серед іншого, в резолюції зазначено, що в ЄНП «з нетерпінням чекають на запровадження безвізового режиму з Україною і Грузією у 2016 році, після остаточного звіту Європейської комісії на основі оцінки виконання відповідних критеріїв».

Також лідери ЄНП заявили, що країни-учасниці «Східного партнерства» «повинні бути вільними і суверенними в реалізації свого права визначати своє майбутнє, в тому числі вступати в будь-які міжнародні організації або союзи, не зазнаючи невиправданого зовнішнього тиску, погроз або залякування». «ЄС буде і надалі підтримувати суверенний вибір країн «Східного партнерства» та їхніх народів», – наголошено в декларації.

Президент України Петро Порошенко, коментуючи в Ризі цю резолюцію, заявив, що повністю задоволений нею. «Це – сильний меседж, політичне рішення про економічну підтримку, політичну підтримку, конкретні критерії, які Україна має виконати для безвізового режиму, які мають бути виконані до середини листопада. Буде заключна оцінка Єврокомісії, і у 2016-му буде політичне рішення щодо лібералізації візового процесу», – заявив він.

У четвер, 21 травня, в Ризі, столиці Латвії, яка зараз головує в Євросоюзі, починається дводенний саміт учасників програми ЄС «Східне партнерство».

XS
SM
MD
LG