Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську без партійних гасел і прапорів вшановують пам’ять Тараса Шевченка


У Дніпропетровську біля пам’ятника Тарасові Шевченку відбулись пам’ятні заходи на честь 154-ї річниці з дня перепоховання Великого Кобзаря.

Вранці біля пам’ятника зібрались жителі міста, шанувальники таланту поета і художника, представники влади та громадських організацій. Учасники поклали квіти до підніжжя монументу. Попри присутність активістів із кількох партій, захід відбувся без політичних гасел і партійних прапорів.

Увечері біля монумента відбулось традиційне віче, організоване євромайданівцями, на яке під синьо-жовтими прапорами вийшли близько півсотні патріотично налаштованих громадян. Окрім вшанування пам’яті поета і читання його віршів, актуальних, за словами учасників, як ніколи, відбулось обговорення проблем втілення в місті законів про «декомунізацію».

За словами керівника громадської організації «Майдан – Січеслав» Віктора Романенка, присутні на вічі запропонували підтримати перейменування міста на «Січеслав», а області – на «Січеславну».

«Ми також запропонували всім долучитись до обговорення зміни назв вулиць і площ на виконання законів про «декомунізацію». Інформаційно-роз’яснювальну роботу серед дніпропетровців бере на себе молодь: чому, як, на честь кого мають бути названі вулиці. Приміром, та вулиця, на якій ми сьогодні зібрались, – Леніна – має носити ім’я Симона Петлюри. Ми вважаємо, що видатні особистості України, а нам є ким пишатись, мають бути гідно вшановані», – сказав Радіо Свобода Віктор Романенко.

Щороку 22 травня у Дніпропетровську патріотично налаштовані громадяни збираються перед пам’ятником Тарасові Шевченку, щоб вшанувати його пам’ять.

Після смерті в березні 1861 року Тараса Шевченка поховали на Смоленському кладовищі в Санкт-Петербурзі. Через два місяці, виконавши його заповіт, поета перепоховали 22 травня в Каневі на Чернечій горі.

XS
SM
MD
LG