Доступність посилання

ТОП новини

Президент США підписує закон про контроль Конгресу за ядерною угодою з Іраном


Президент США Барак Обама підписав закон, що надає Конгресові право контролю за всіма можливими угодами щодо ядерної програми Ірану.

Цього ж дня, у п’ятницю, 22 травня, виступаючи перед єврейською громадою Вашингтона, він заявив, що «не прийме поганої угоди» з Іраном.

«Під угодою буде моє ім’я, тож ніхто не має більшої особистої зацікавленості, щоб вона здійснила очікування», – додав Обама.

Раніше закон ухвалили обидві палати Конгресу значною більшістю голосів. Він надає Конгресові право розглядати і в разі незгоди відкидати будь-яку угоду з Іраном, що має на меті обмежити ядерну програму Тегерана в обмін на полегшення і врешті зняття санкцій.

Закон передбачає, що президент США має направити остаточний текст договору з Іраном на розгляд обох палат Конгресу, які протягом 30 днів мають схвалити або відкинути угоду. Але Білий дім заявляє, що в тому разі, коли Конгрес відкине цей договір, президент ветує рішення законодавців. І навіть якщо Конгрес зможе подолати це вето, більшу частину санкцій президент як голова виконавчої влади США може скоротити або скасувати своїми указами.

Іран і шість із провідних країн світу, серед них і США, ведуть нині остаточні переговори, що мають узгодити детальні технічні параметри згортання ядерної програми Тегерана в обмін на послаблення і врешті зняття санкцій. Ці переговори, за домовленістю сторін, мають бути завершені до 30 червня. Нинішні переговори почалися по тому, як на початку квітня учасники переговорів про суперечливу ядерну програму Тегерана узгодили у принципі політичну домовленість щодо її згортання.

XS
SM
MD
LG