Доступність посилання

ТОП новини

ООН приймає допомогу для Ємену з Ірану


Представники Організації Об’єднаних Націй в африканській державі Джибуті заявили, що взяли на себе відповідальність за гуманітарний вантаж для Ємену, який доставило судно з Ірану.

На судні було 2 з половиною тисячі тон харчів, які тепер ООН розповсюдить у Ємені.

Іранське судно з гуманітарною допомогою «Іран Шагед», яке спершу прямувало до захоплених повстанцями регіонів Ємену, у п’ятницю, 22 травня все ж пристало в порту Джибуті, де працює центр ООН для надання допомоги Єменові.

Тегеран погодився на інспекцію цього судна й таким чином уникнув протистояння з Саудівською Аравією і США. Саудівська Аравія, яка очолює коаліцію для боротьби з єменськими протиурядовими повстанцями з угруповання Хуті, обшукує судна, що йдуть у захоплені єменські порти, щоб не допустити постачання повстанцям зброї. США теж попереджали Іран утриматися від заходу судна безпосередньо в підконтрольний нині повстанцям єменський порт Ходейда.

Саудівська Аравія і ще низка переважно сунітських країн завдають ударів по позиціях шиїтських повстанців угруповання Хуті в Ємені, які захопили там значні території, щоб допомогти урядові Ємену, більшість населення якого теж суніти. Шиїтський Іран звинувачують у підтримці цих єменських повстанців, але Тегеран заперечує ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG