Доступність посилання

ТОП новини

Група жінок-миротворців перетнула демілітаризовану зону між Південною та Північною Кореєю


Жінки на одному з підприємств у Кесоні (фото архівне)
Жінки на одному з підприємств у Кесоні (фото архівне)

Група з 30 жінок із 15 країн світу на чолі з відомою американською феміністкою Глорією Стейн та лауреатами Нобелівської премії миру – ірландкою Мейрід Магуайр та ліберійською активісткою Леймою Гбові перейшли у неділю контрольно-пропускний пункт в корейській індустріальній зоні Кесон.

Метою акції жінки – учасниці міжнародного маршу назвали підтримку об'єднання двох Корей. Свою ходу вони назвали «тріумфом», і присвятили 70-й річниці поділу Корейського півострова.

«Ви можете мати людські права в умовах нормальної ситуації, але не коли країна у стані війни», – сказала нобелівська лауреат Мейрід Магуайр до людей у Кесоні. На її думку, потрібна передусім політична воля для того, щоб корейці жили в одній країні.

Групі жінок-миротворців відмовили в переході, але дозволили проїхати автобусом з півночі на південь Кореї через буферну зону, яка щільно охороняється.

У червні 1950 року почався конфлікт, який призвів до поділу Кореї на дві незалежні держави. Війна тривала 3 роки й закінчилась підписанням договору про перемир'я, який закріплював створення так званої демілітаризованої зони на кордоні цих країн. Нині ця зона між Північною і Південною Кореєю розтягнулася на понад 250 кілометрів. Після 1953-го року розділеними по обидві сторони демілітаризованої зони опинилися мільйони корейців.

Нещодавно влада Північної Кореї раптово відмовила генеральному секретареві ООН Пан Гі Муну у відвідинах промислової зони Кесон, де він мав зустрітися з керівництвом і робітниками тамтешніх підприємств. Індустріальну зону Кесон спільно використовують з промисловою метою і Північна, і Південна Корея.

XS
SM
MD
LG