Доступність посилання

ТОП новини

У Каннах зірки світового кіно провели акцію солідарності з Олегом Сенцовим


Олег Сенцов
Олег Сенцов

У Франції добігає кінця десятиденна акція солідарності з українським режисером Олегом Сенцовим, що проводилася в рамках програми «Двотижневик режисерів» 68 Каннського кінофестивалю.

Під час акції звернення до російської влади з вимогою звільнити Сенцова підписали 108 режисерів і акторів з різних країн.

Серед них – лауреати «Золотої пальмової гілки» Каннського фестивалю Жан-П'єр Дарденн і Лоран Канте, президент Французької сінематеки Коста Гаврас, режисери Жак Одіар (цьогорічний володар головного призу), Катрін Брейя, Бертран Таверньє (з повним списком підписантів можна ознайомитися тут.

Раніше звільнити Олега Сенцова закликали Педро Альмодовар, Агнешка Холланд, Вім Вендерс і Майк Лі. Фестивалі у Венеції, Сан-Себастьяні та Варшаві включили Сенцова в журі, символічно залишивши «порожнє крісло», на Берлінале звільнення режисера вимагали на офіційній прес-конференції.

«Двотижневик режисерів» – одна з найпрестижніших програм Каннського фестивалю, де відбулися прем'єри нових картин Філіпа Гарреля, Мігеля Гомеша, Шарунаса Бартаса, Арно Деплешена, Жако ван Дормеля.

Перед кожним з більш ніж п'ятдесяти сеансів демонструвалася фотографія українського режисера з написом «Свободу Олегу Сенцову».

Олег Сенцов був затриманий у Криму співробітниками ФСБ Росії в травні 2014 року. Відтоді він перебуває під вартою. Його звинувачують у підготовці терактів у Сімферополі, Ялті та Севастополі з метою дестабілізації політичної ситуації на півострові. Адвокат Сенцова заявляв, що в кримському СІЗО його катували. Режисер провину не визнає. Крім нього у цій справі заарештовані антифашист Олександр Кольченко, а також Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній.

Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній пішли на угоду зі слідством, і вже отримали вироки – по 7 років позбавлення волі. За умовами угоди, вони мають свідчити на суді проти Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

16 квітня слідство висунуло звинувачення в остаточній редакції українському режисерові. Крім уже інкримінованих епізодів, в остаточному обвинуваченні додано ще один – «незаконне зберігання зброї».

XS
SM
MD
LG