Доступність посилання

ТОП новини

У Криму суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги на арешт Чийгоза


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

У Криму Верховний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги на продовження арешту заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. Про це проекту Радіо Свобода сайту Крим.Реалії повідомив перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

За його словами, сам Ахтем Чийгоз не був присутній на засіданні, за власним бажанням. На суді були адвокат, прокурор, дружина, сестра і колеги Чийгоза.

«Суд тривав недовго, рішення було цілком очікуваним, незважаючи на всі докази адвоката, які, на наш погляд, обґрунтовані щодо того, що немає ніяких підстав утримувати Чийгоза під арештом. Захист наполягає на тому, що звинувачення проти нього необґрунтовані, оскільки події відбувалися не на території Росії, а на території України і Ахтем Чийгоз є громадянином України. Незважаючи на те, що судом не розглядалися будь-які підстави для його затримання, суд вирішив залишити апеляційну скаргу без задоволення», – розповів Джелял.

Він також зазначив, що суддя рішення ухвалив за кілька хвилин.

«Суддя, вислухавши всі сторони,вийшов буквально на 2-3 хвилини і повернувся з заготовленим рішенням, зачитавши його. Секретар суду навіть не вийшла разом з ним. Це говорить про те, що ще до суду було віддруковано рішення, рішення було вже готове. Але ми іншого й не очікували», – заявив перший заступник голови Меджлісу.

Джелял зазначив, що тепервони залучатимуть до цієї справи правозахисні організації і «виходити на інший судовий рівень».

Ахтем Чийгоз був затриманий 29 січня в рамках розслідування кримінальної справи за звинуваченням в організації масових заворушень 26 лютого 2014 біля будівлі кримського парламенту.

Київський районний суд Сімферополя обрав Чийгоз запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 лютого 2015 року. 11 лютого суд продовжив термін арешту Ахтема Чийгоза ще на три місяці – до 19 травня 2015 року. 15 травня відбулося чергове засідання суду, термін арешту продовжили до 29 липня включно.

Прокуратура Криму, яка працює на материковій території України в приміщенні Генпрокуратури України, відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі Чийгоза.

XS
SM
MD
LG