Доступність посилання

ТОП новини

Мельникова: військову прокуратуру Росії просять прояснити статус затриманого в Україні Александрова


Відповідальний секретар «Союзу комітетів солдатських матерів», член Громадської ради при Міноборони Валентина Мельникова звернулася з запитом до головного військового прокурора Росії Сергія Фрідінського з проханням прояснити статус одного із затриманих в Україні росіян Олександра Александрова. Про це Мельникова повідомила в інтерв'ю Радіо Свобода.

«До нас звернувся Олександр Александров, військовослужбовець. Він нам надіслав електронною поштою, а потім СМС-кою лист з проханням допомогти повернутися в Росію, йому і його товаришеві по службі. За тією адресою, з якої він написав, я задала кілька уточнюючих запитань. І я попросила його прислати повністю, як його звуть,номер військової частини, адресу, де він у Росії живе. Після цього ми, як завжди, коли до нас звертаються військовослужбовці, направили запит до відповідного військового відомства», – сказала Валентина Мельникова.

У запиті, направленому ще 20 травня, «Союз комітетів солдатських матерів» просить військову прокуратуру відповісти на кілька запитань: «За яким розпорядженням військовослужбовець перебував в Україні?», «За яких обставин, яким способом сержант Александров зміг перейти державний кордон?», «Які заходи вживаються військовою прокуратурою для повернення військовослужбовця?» і «Чи бере участь МЗС у поверненні на територію Росії Александрова?»

У головній військовій прокуратурі Росії Радіо Свобода не змогли ні підтвердити, ні спростувати отримання запиту, пославшись на те, що отримують безліч подібних документів.

Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва затримали після бою з українськими військовими у Луганській області 16 травня. У СБУ повідомили, що полонені є військовослужбовцями спецназу Головного розвідувального управління Росії, їх офіційно підозрюють у терористичній діяльності.

Міністерство оборони Росії через добу, 18 травня, підтвердило факт затримання в Україні російських громадян Александрова і Єрофеєва, однак заперечило, що вони є чинними російськими військовослужбовцями.

У Кремлі, коментуючи інформацію про затримання в Україні, вкотре заявили, що російських військових на Донбасі немає.

Представники міжнародних організацій, зокрема спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, зустрілися з затриманими російськими військовими у Києві. В ОБСЄ зазначили, що під час зустрічі затримані визнали, що вони є кадровими військовими Російської Федерації.

У СБУ повідомили, що станом на 22 травня Росія не просила про зустріч її консульських працівників із затриманими російськими військовослужбовцями.

XS
SM
MD
LG