Доступність посилання

ТОП новини

В ООН закликають Киргизстан переглянути законопроект про «іноземних агентів»


Руперт Колвілл
Руперт Колвілл

Верховний комісар ООН з прав людини закликав Киргизстан переглянути проект закону про «іноземних агентів», який може негативно вплинути на багато правозахисних груп в цій країні.

Прес-секретар ООН з прав людини Руперт Колвілл заявив 26 травня, що законопроект вимагає, що іноземні некомерційні організації, які беруть участь у політичній діяльності, мають реєструватися як іноземні агенти, проте немає чіткого визначення терміну «політична діяльність».

Колвілл зазначив, що проект закону, який парламент планує розглянути в першому читанні 27 травня, стосується лише «діяльності, спрямованої на вплив на рішення державних органів для того, щоб змінити їхню політику, а також діяльність, спрямовану на вплив на громадську думку для вищезазначених цілей».

«Це нечітке формулювання може поставити під загрозу численні організації, що працюють для надання послуг або здійснюють захист прав людини», – йдеться в заяві ООН.

Він додав, що «ми закликаємо переглянути цей законопроект, щоб переконатися, що він не обмежує важливу роботу організацій громадянського суспільства в країні».

Подібний закон нещодавно набрав чинності у Росії.

XS
SM
MD
LG