Доступність посилання

ТОП новини

Україна домовляється з НАТО про інтенсивнішу співпрацю


Секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов заявляє, що в умовах збройної агресії Росії політика військової співпраці з НАТО має «дуже велике значення».

Про це він сказав на спільній робочій групі«Україна-НАТО» з питань воєнної реформи, учасниками якої є 20 країн, що відбувається у стінах Верховної Ради України. Метою зустрічі є інтенсифікація співпраці, реформування безпекового сектору і реалізація військової реформи в Україні.

«Агресора треба не умиротворювати, а зупиняти. Для нашої країни не існує альтернативи європейської і євроатлантичної інтеграції», – наголосив Турчинов.

За його словами, за останній рік Україна не лише відновила співпрацю з НАТО, але й визначила нові напрямки її розвитку. «Серед пріоритетних напрямів нашої взаємодії слід відзначити сприяння підвищенню оперативних можливостей ЗСУ, удосконалення управління ними, професійну підготовку працівників сектору безпеки й оптимізацію системи військової освіти. Сподіваюсь, що створення трастових фондів НАТО на підтримку обороноздатності країни дозволить отримати відчутні результати у цих сферах нашої взаємодії. Штучне замороження нашої співпраці працює на реваншистські настрої агресора», – сказав Турчинов.

Зі свого боку, голова делегації НАТО, заступник генерального секретаря НАТО з питань політичних відносин і політики безпеки Трасівулос Стаматопулос зазначив, що НАТО має гарну можливість отримати інформацію про стан безпеки України і стан виконання реформ. «Ми подивимось, як НАТО може допомогти Україні в її зусиллях. НАТО залишається відданим наданню допомоги Україні в реформуванні сектору безпеки і оборони. Ми значно посилили нашу практичну підтримку і зміцнили співрацю», – наголосив він.

Спільна робоча група Україна-НАТО з питань військової реформи створена у 1998 році з метою реалізації положень Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО.

Напередодні президент України Петро Порошенко затвердив указом Стратегію національної безпеки країни, ухвалену РНБО. «Однією з основних цілей стратегії є забезпечення інтеграції України до Європейського союзу та формування умов для вступу в НАТО», – наголосили в адміністрації президента.

Реалізація Стратегії національної безпеки розрахована до 2020 року.

XS
SM
MD
LG