Доступність посилання

ТОП новини

У Росії з політичних мотивів утримують щонайменше 11 українців – правозахисник


Олександра Матвійчук
Олександра Матвійчук

Щонайменше 11 українців залишаються ув’язненими в Росії з політичних мотивів, такі дані оприлюднила в ефірі Радіо Свобода голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Експерт зазначила, що це лише ті люди, чиї імена на сьогодні відомі правозахисникам.

За словами Матвійчук, їх «призначили карателями, терористами, шпигунами», але їхні справи «мають яскраво виражений політичний мотив».

До багатьох затриманих, як стверджує правозахисник, досі не зміг потрапити український консул, зокрема, 14 місяців консула не допускають до Миколи Карпюка.

«Всі чули про відому справу затримання «ГРУшників» (затримання двох російських спецпризначенців, які воювали на Донбасі – ред.), Україна одразу допустила російського консула до ув’язнених російських громадян, – каже Матвійчук. – Натомість, до багатьох з цих людей український консул просто не може потрапити».

За словами Матвійчук, у Росії можуть також перебувати українськівійськовослужбовці з числа зниклих безвісти у зоні АТО.

«За інформацією, яка надходить до родичів, до російських правозахисників, до нас, їх перевозять не тільки на окуповані території, а й в Росію», – зазначає правозахисник. – Ми попросили наших колег, російських правозахисників, надіслати запити до СІЗО, щоб зрозуміти, чи містяться там українські громадяни».

За даними правозахисників, в ув’язненні в Росії перебувають громадяни України Юрій Солошенко, Олександр Кольченко, Олексій Черній, Геннадій Афанасьєв, Микола Карпюк, Станіслав Кліх, Сергій Скирта, Валентин Вигівський, Сергій Литвинов, Олег Сенцов та Надія Савченко. Крім того, за ґратами перебувають ще кілька українців, родичі яких не бажають оприлюднювати їхні імена. Одному із затриманих, Юрію Солошенку, 72 роки.

Раніше уповноважена президента з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко заявила, що 11 українців ув’язнені на території Росії. В березні, за даними МЗС, їх було 20.

8 травня в Україну повернувся один з ув’язнених в Росії українців, студент Юрій Яценко, який пробув за ґратами понад рік.

XS
SM
MD
LG