Доступність посилання

ТОП новини

Росія звинувачує США у скандалі з ФІФА


У Росії називають арешти посадовців ФІФА «випадком незаконного екстериторіального застосування американського законодавства».

«У нас викликало чимало питань затримання у Швейцарії за запитом США високопоставлених функціонерів Міжнародної футбольної асоціації (ФІФА) на підставі постанови американського суду. Групі осіб, що представляють різні держави, ставиться у провину близько півсотні випадків різних фінансових махінацій. Не вдаючись у подробиці висунутих звинувачень, звертаємо увагу, що це черговий випадок незаконного екстериторіального застосування американського законодавства», – мовиться у заяві російського МЗС, опублікованому у середу, 27 травня.

«Наполегливо закликаємо Вашингтон припинити спроби вершити суд далеко за межами своїх кордонів за своїми правовими нормами і дотримуватися загальноприйнятих міжнародно-правових процедур», – зазначили у зовнішньополітичному відомстві Росії.

Сьогодні Швейцарське федеральне бюро юстиції заявило про арешт у Цюріху 7 високопосадовців ФІФА за звинуваченнями у корупції. Серед затриманих – віце-президент Міжнародної федерації футболу Джеффрі Вебб. Зараз чиновники очікують на рішення щодо екстрадиції до США.

Швейцарська влада заявила про відкриття кримінальних справ щодо кількох осіб за підозрою у зловживанні і відмиванні грошей, пов’язаних із жеребкуванням на право проводити Чемпіонат світу з футболу у 2018 і 2022 роках.

У США заявили, що це лише початок. Раніше Міністерство юстиції США заявило, що висунуло звинувачення дев’яти посадовим особам ФІФА і п’ятьом керівникам у змові і корупції.

Право проводити ЧС-2018 отримала Росія, ЧС-2022 – Катар.

XS
SM
MD
LG