Доступність посилання

ТОП новини

У Швейцарії ФІФА обиратиме президента


Президент ФІФА Зепп Блаттер виголошує промову на відкритті конгресу ФІФА, Цюріх, Швейцарія, 28 травня 2015 року
Президент ФІФА Зепп Блаттер виголошує промову на відкритті конгресу ФІФА, Цюріх, Швейцарія, 28 травня 2015 року

У швейцарському Цюріху 29 травня заплановані вибори президента Міжнародної федерації футболу (ФІФА). Голосування відбуватиметься на 65-му конгресі цієї організації.

На посаду претендують чинний голова ФІФА 79-річний Йозеф Блаттер, який балотується вже на п’ятий чотирирічний термін, і йорданський принц Алі бін Аль-Хусейн.

Виборам передував найбільший корупційний скандал в історії ФІФА. 27 травняу Цюріху були заарештовані кілька високопосадовців ФІФА, проти яких у США висунуті звинувачення у хабарництві при виборі місць проведення світової першості з футболу, в махінаціях з укладенням маркетингових та телерадіомовних угод, у шахрайстві, рекеті і відмиванні грошей.

Блаттер 28 травня на відкритті конгресу ФІФА засудив дії «окремих осіб», що стали причиною ганьби для футболу. «Вважається, що відповідальність лежить на мені, але я не можу встежити за кожним», – зазначив чинний президент ФІФА.

Керівник Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА) Мішель Платіні закликав Блаттера подати у відставку, але він відмовився це зробити. Також підтримав вимогу відставки Блаттера британський прем’єр Дейвід Камерон.

Російський президент Володимир Путін, країна якого сподівається прийняти футбольний чемпіонат світу 2018 року, назвав арешти функціонерів ФІФА спробою перешкодити переобранню Йозефа Блаттера.

XS
SM
MD
LG