Доступність посилання

ТОП новини

У Канаді помер підозрюваний у масових вбивствах, якого хотіла судити Росія


Канадієць Володимир Катрюк, підозрюваний у воєнних злочинах під час Другої світової війни, помер у місті Ормстаун поблизу Монреаля у віці 93 років, повідомив 28 травня його адвокат Орест Рудзик. Катрюка підозрювали в участі у масових вбивствах селян у Білорусі в 1943 році.

За словами захисника, Катрюк, який родом з України, довгий час хворів і помер минулої п’ятниці. Причиною смерті, за словами Рудзика, став інсульт.

Канадська газета Globe and Mail пише, що Катрюк став пішаком у канадсько-російських відносинах, які погіршилися через засудження з боку Канади російської агресії в Україні.

Канада припинила всі контакти з Росією на високому рівні, звівши їх до підтримання дипломатичних відносин. Москва закликала прем’єр-міністра Канади Стівена Гарпера відмовитися від втручання в справи України, історичної батьківщини понад одного мільйона канадців.

8 травня Слідчий комітет Росії закликав Канаду видати Катрюка Москві, де він був оголошений у розшук за звинуваченням у скоєнні воєнних злочинів. Канадський уряд проігнорував прохання, посилаючись на розслідування 1999 року, яке не знайшло ніяких доказів вчинення злочинів Катрюком.

Видачі Катрюка домагалися також єврейські й ізраїльські організації, які посилалися на останні наукові дослідження із відомостями про те, що він брав участь у масових вбивствах в Хатині в Білорусі в березні 1943 року.

Як повідомляє російське агентство «Інтерфакс», Москва ще не отримувала офіційної інформації від Канади про смерть 93-річного Володимира Катрюка.

Катрюк, який служив у батальйоні «Ваффен СС», за життя заявляв, що був змушений вступити в СС і не брав участі в операціях із німцями. За його словами, у Білорусі він охороняв жителів, свійську худобу і майно від партизанських сил.

Катрюк залишив свій підрозділ СС, коли той переїхав до Франції зі Східної Європи в 1944 році, йдеться в судових документах. Він жив у Парижі, перш ніж іммігрувати до Канади в 1951 році, а пізніше став громадянином Канади, і жив там протягом 60 років зі своєю дружиною-француженкою.

Адвокат Катрюка заявив, що його клієнт став жертвою незаконних звинувачень.

XS
SM
MD
LG