Доступність посилання

ТОП новини

У закритих соціальних установах в окупації залишились 8 тисяч людей – Черноусов


В інтернатах, будинках для літніх людей і психіатричних лікарнях на окупованій території залишилось 8 тисяч людей – таку цифру в ефірі Радіо Свобода оприлюднив експерт Харківського інституту соціальних досліджень Андрій Черноусов.

Загалом на окупованих територіях, за його словами, залишилась 141 соціальна установа.

«Різко зменшилась кількість кваліфікованого персоналу, який може допомагати таким людям, – зауважує Черноусов. – А це люди-інваліди, люди з розумовою відсталістю, люди похилого віку, діти».

За словами експерта, на окупованій території практично відсутнє фінансування на медичні потреби та харчування для таких закладів, тому Україна повинна порушувати питання про постачання туди ліків та гуманітарної допомоги.

«Вони просто вмирають», – каже Черноусов.

На його думку, що Україна спізнилась з евакуацією цих людей. «Мені дуже шкода це говорити, але ми втратили час. Якби хоча б десь наприкінці осені минулого року ми схопилися і почали це робити…», – зазначає Черноусов.

За його, волонтери, які зараз продовжують евакуюювати людей, що хочуть виїхати на підконтрольну Україні територію, не завжди можуть це зробити.

«Буквально позавчора повернулась чергова місія, вона була вкрай складна – вони їхали через Російську Федерацію. І тут їх чекала ще одна дурниця – хтось може сказати, що закон суворий, але він закон – але вони мусили сплатити штраф у 1700 гривень за порушення порядку перетину кордону, бо вони не мали відмітки про перетин кордону з боку України в Російську Федерацію», –сказав Андрій Черноусов.

28 травня спеціальна моніторингова місія ОБСЄ на Донбасі заявляла про великі черги у пунктах пропуску через лінію розмежування.

Згідно з урядовим переліком, до непідконтрольної українській владі території належать 23 міста обласного значення у Донецькій та Луганській областях.

Всі бюджетні установи, підприємства й організації за дорученням Кабміну мали бути переведені з окупованої на підконтрольну уряду територію ще до 1 грудня 2014 року.

XS
SM
MD
LG