Доступність посилання

ТОП новини

Четверо чеських політиків із списку «нев’їзних» рішенням влади Росії задоволені


Четверо відомих чеських політиків потрапило до «чорного списку» осіб, яким заборонений в’їзд до Росії.

Як повідомляють ЗМІ, чеські політики з «чорного списку нев’їзних» рішенням влади Росії задоволені.

«Коли я поглянув на решту імен у списку, то з’ясував, що потрапив до дуже достойного клубу. Приймаю це як нагороду», – заявив з приводу «чорного списку» Карел Шварценберг, голова комітету в закордонних справах нижньої Палати депутатів Парламенту, колишній міністр закордонних справ Чехії.

Депутат Європарламенту від Чехії Яромір Штєтіна вважає, що список опрацювала Федеральна служба безпеки Росії. «У цьому списку я побачив себе серед інших своїх колег з європейського парламенту. Це загалом статечні й мислячі люди, в їхньому товаристві почуваюсь добре», − наголосив він.

Так само депутат нижньої Палати депутатів Парламенту Чехії Марек Женішек вважає, що російський «чорний список» лише доводить, «що я свою роботу виконую добре». «Якщо Росія не розширюватиме свої терени до безконечності, тоді цю заборону якийсь час, що буде Путін при владі, я витримаю», – заявив він.

На думку прем’єра Чехії Богуслава Соботки, «йдеться про односторонній крок російської сторони, який ми не розуміємо і не бачимо для нього обгрунтування». Чехія вимагатиме від Росії пояснень, заявив чеський прем’єр.

Речник чеського Міністерства закордонних справ Міхаела Лаґронова сьогодні з приводу спиcку 89 європейських політиків, яким заборонений вїзд до Росії, наголосила, що список «нев’їзних» чеська сторона «ще офіційно не отримала».

Відповідно до інформації, що її оприлюднив фінський телеканал YLE, персонами non grata в Росії стали Карел Шварценберг, колишній єврокомісар у справах розширення ЄС Штефан Фюле, депутат нижньої палати парламенту Чехії Марек Женішек і відомий публіцист, депутат Європарламенту Яромір Штєтіна.

Загалом у цьому списку 89 прізвищ. Йдеться про членів Європарламенту і законодавчих органів Євросоюзу та військових чиновників.

Більшість осіб зі списку є громадянами Великобританії, Швеції, Польщі та країн Балтії. Але є і представники Німеччини, зокрема заступник голови фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Міхаель Фукс, який неодноразово вітав економічні санкції Заходу проти Росії.

Росія автентичність списку на цей час іще не підтвердила.

Відносини між Москвою та Заходом погіршилися минулого року, після анексії Росією Криму.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, хоча є «добровольці».

XS
SM
MD
LG