Доступність посилання

ТОП новини

ФСБ Росії завела справу на Чубарова, щоб зірвати Всесвітній конгрес кримських татар, – активісти


Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров

Постанова ФСБ Росії про порушення справи щодо голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за надуманою кримінальною справою є умисною дією, яка має на меті не допустити скликання і проведення Всесвітнього конгресу кримських татар, який пройде в Туреччині, – йдеться в повідомленні організації «Рух опору кримських татар», копію якого має сайт Крим.Реаліі.

На думку координаторів організації, відтак правоохоронні органи Росії можуть направити звернення до Інтерполу про оголошення Чубарова в міжнародний розшук і про його подальшу екстрадицію.

Республіка Туреччина, виконуючи свої міжнародні зобов’язання перед Інтерполом, повинна, відповідно до запиту, заарештувати й екстрадувати Рефата Чубарова, що прямо і побічно негативно позначиться на скликанні і проведенні Всесвітнього конгресу кримських татар. У разі відмови офіційної Туреччини виконати вимоги про екстрадицію Чубарова, проведення конгресу не матиме легітимності», – йдеться в повідомленні.

«Очевидна мета правоохоронних органів Російської Федерації і керівництва Російської Федерації полягає в зриві проведення Всесвітнього конгресу кримських татар і оголошення недійсними ухвалених (цим конгресом) всіх рішень і резолюцій», – повідомили координатори «Руху опору кримських татар».

У зв’язку з цим координатори «Руху опору кримських татар» висловили свій протест і зажадали скасування кримінальної справи, порушеної щодо Рефата Чубарова.

Раніше прокурор анексованого Росією Криму Наталія Поклонська заявила, що слідчий відділ управління російського ФСБ на півострові порушив кримінальну справу проти голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

За її словами, кримінальна справа відкрита за «заклики до порушення територіальної цілісності держави».

«Слідчий підрозділ управління ФСБ Росії по Республіці Крим порушив кримінальну справу стосовно Чубарова, який висловлювався зі закликами до якихось дій, які спрямовані на зміну територіальної цілісності держави. Кримінальна справа перебуває у виробництві, слідчими в рамках розслідування будуть ухвалені процесуальні рішення щодо громадянина Чубарова», – сказала Поклонська.

Вона уточнила, що справу порушено за ст. 280.1 (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії).

За її словами, Рефат Чубаров буде оголошений в розшук.

Раніше Чубарову заборонили на п’ять років в’їзд на територію Росії, а також анексованого нею Криму.

XS
SM
MD
LG