Доступність посилання

ТОП новини

Кремль здивований критикою ЄС через «чорний список»: «а судді хто»


Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

У Кремлі висловлюють здивування реакцією ЄС на «чорний список» громадян країн Євросоюзу, яким заборонили в’їзд на російську територію.

«Сама наявність цього списку – опублікованого чи неопублікованого – зрештою – це справа наших партнерів, але така реакція просто на існування списку – це важко зрозуміти в цій ситуації. Хочеться запитати: а судді хто? Не потрібно забувати про предтечу цієї ситуації», – заявив речник російського президента Дмитро Пєсков.

Заступник міністра закордонних справ Росії Олексій Мешков заявив, що передача такого списку до ЄС не була «якимось політичним кроком, а мова йшла про те, як полегшити певною мірою життя тих, хто в цьому списку фігурує».

Водночас заступник директора департаменту інформації і друку МЗС Росії Марія Захарова в ефірі «Російської служби новин» заявила, що «чорний список» європейців, яким заборонили в’їзд до Росії, може бути розширений.

За її словами, таке рішення ухвалять, якщо США і ЄС розширять обмежувальні заходи проти громадян Росії.

30 травня у представництві ЄС в Москві підтвердили отримання від МЗС Росії списку 89 громадян європейських країн, яким заборонили в’їзд до Росії. Йдеться про членів Європарламенту і законодавчих органів Євросоюзу та військових чиновників. Раніше цей список оприлюднила телекомпанія з Фінляндії.

В офісі верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Моґеріні назвали «чорний список» Росії «свавільним і необґрунтованим» заходом.

Відносини між Москвою і Заходом погіршилися минулого року, після анексії Росією Криму.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, хоча є «добровольці».

XS
SM
MD
LG