Доступність посилання

ТОП новини

Деза дня: Військова операція США проти ФІФА та фейкова сторінка Саакашвілі


«Що було особливо дивно, твіти почали підхоплювати інформаційні агентства» – автор фейкової сторінки Саакашвілі

Російські та українські ЗМІ поширили новину із фейкового акаунта Міхеїла Саакашвілі. А «Російська газета» серйозно сприйняла жарт про військову операцію США проти ФІФА.

Російські та українські ЗМІ поширили новину «Михайло Саакашвілі пропонує ліквідувати непотрібні посади в Одесі і заощадити 4 млн гривень». Про це повідомили, наприклад на сайті видання Russia Today із посиланням на «РИА-Новости». «РИА-Новости» посилається на сторінку українського інформаційного агентства «УНІАН», де станом на сьогодні матеріал вже видалено. Всі згадані ЗМІ послались на сторінку Саакашвілі у «Твіттер».

У соцмережі «Твіттер» існує сторінка, на якій з’являлись пости буцімто від імені третього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі. Але, як виявилось, ця сторінка не має жодного стосунку до політика, і всі новини, що там розміщені – вигадані. Сторінку було зареєстровано у 2012 році.

У Міхеїла Саакашвілі є тільки одна офіційна сторінка в «Твіттері» – SaakashviliM.


Автор фейкової сторінки опублікував у Facebook пост. За його словами, мікроблог знову став популярним, коли екс-президента Грузії призначили на нову посаду в Україні:

«І ось стартонув (почав – ред.) Я почав писати твіти. За 2 дні підписались на сторінку міsaakashvily майже 9000 осіб, обліковий запис увійшов в ТОП-6 російськомовного «Твіттера», але, що було особливо дивно, твіти почали підхоплювати інформаційні агентства (російські й українські)».

«Військова операція США проти ФІФА»

Російська газета серйозно сприйняла сатиричну колонку в американському виданні The New Yorker про те, що сенатор США Джон Маккейн запропонував провести військову операцію проти ФІФА. Матеріал написав Енді Боровіц – відомий американський сатирик, який регулярно публікує колонки на вигадані новинні теми в спеціальному розділі сайту. Про це повідомили на порталі theRunet.

«Отже, американський сенатор відразу ж закликав Білий дім почати нову військову операцію. Маккейн вирішив нацькувати Пентагон на міжнародну організацію. Під його гарячу руку на цей раз потрапила ФІФА », – повідомили на сайті «Російської газети».

Колонка була опублікована ще 29 травня, але досі розміщена на сайті в первісному вигляді.


На тему дезінформації:

29.05.2015
Брехня ЗМІ Росії: Польща не хотіла бачити Порошенка через закон про УПА

Насправді – причина перенесення зустрічі Петра Порошенка і Анджея Дуди була іншою далі
28.05.2015
Фотофейк: українські бійці і американський «Хаммер»

Три зображення, якими проілюстрували «новину», що, нібито, українські бійці підірвались на американському «Хаммері», зроблені ще кілька років тому далі
27.05.2015
Перекручення від ЗМІ Росії: дітей в Україні змушують плести сітки для АТО

А один із телеканалів Росії повідомив, що Порошенко нібито «дозволив українцям носити зброю» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG