Доступність посилання

ТОП новини

СММ ОБСЄ заявляє про проблеми з перетином пунктів пропуску на Донбасі


Пункт пропуску біля Артемівська Донецької області, бік, який контролюють українські військові, 26 травня 2015
Пункт пропуску біля Артемівська Донецької області, бік, який контролюють українські військові, 26 травня 2015

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ заявлять про проблеми із переходами через пункти пропуску на лінії розмежування у Луганській області.

«У Станиці Луганській Луганської області, СММ зафіксували семеро людей, які чекали на українському боці пункту пропуску, що веде на міст», – йдеться у звіті СММ ОБСЄ за 1 червня, опублікованому сьогодні.

«Одна жінка розповіла СММ, що вони хотіли перейти на територію, підконтрольну «ЛНР», але українські військові їх не пустили, заявивши, що міст закритий для будь-якого руху. Інша жінка, яка мешкає у Станиці Луганській розповіла, що через закриття мосту, вона не може побачити своїх дітей, які навчаються у Луганську», – зазначили спостерігачі.

У СММ ОБСЄ зазначають, що боєць батальйону «Чернігів» розповів їм, що 1 червня українські військові дозволили перетнути міст лише одній дитині, яка йшла з підконтрольної «ЛНР» території до Станиці Луганської.

Спостерігачі також зафіксували п’ятьох людей, які очікували на цьому ж пункті пропуску на території, підконтрольній «ЛНР».

Місцеві мешканці розповіли СММ ОБСЄ, що 31 травня, коли було свято, кілька сотень людей хотіли перетнути кордон в обох напрямках, але їм не дозволили.

Сьогодні, 2 квітня, керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль заявив, що на окупованій території Луганщини можуть закрити останній пункт пропуску через обстріли бойовиків.

«Учора увечері бойовики з боку окупованої Михайлівки продовжували обстріли крайній український блокпост, розташований у селі Родина (належить до міста Золоте). Саме у цій точці знаходиться єдиний пункт пропуску на окуповані території. Тут немає ніяких стратегічних військових об’єктів, які варто обстрілювати, зате в обох напрямках постійно рухаються пішоходи, велосипедисти, а також транспорт міжнародних гуманітарних організацій. Бойовики це прекрасно знають, і все одно продовжують стріляти. За минулий тиждень на цьому блокпосту було поранено чотирьох наших бійців, ще один військовий отримав смертельні поранення й помер у лікарні», – зазначив Москаль.

Учора, 1 червня, у штабі АТО заявили, що через обстріл бойовиків може бути закритий єдиний пункт пропуску на Артемівському напрямку.

У січні в РНБО у зоні проведення антитерористичної операції визначили 7 пунктів для в’їзду та виїзду з окупованої території. Йдеться про Луганськ-Щастя-Новоайдар, Луганськ-Станиця Луганська-Широкий, Фащівка-Дебальцеве-Артемівськ, Гоптівка-Артемівськ, Донецьк-Курахове, Донецьк-Маріуполь (через Волноваху), Новоазовськ-Красноармійськ-Талаківка-Маріуполь.

Час від часу через обстріли українська сторона закриває пункти пропуску.

XS
SM
MD
LG