Доступність посилання

ТОП новини

До ув’язненого в Росії українця Юрія Солошенка допустять консула – правозахисник


Зоя Свєтова
Зоя Свєтова

До українця Юрія Солошенка, який перебуває у слідчому ізоляторі ФСБ «Лефортово», пообіцяли допустити українського консула 3 червня. Про це в ефірі Радіо Свобода повідомила російська правозахисниця Зоя Свєтова.

«До Юрія Солошенка не допускають консула уже більше восьми місяців. І тільки зараз пообіцяли, що 3 червня до нього має прийти консул, тобто вже завтра», – розповіла Свєтова.

За її словами, Юрій Солошенко – «абсолютно не винний». На її думку, український громадянин зможе поспілкуватися із консулом лише завдяки нещодавньому затриманню на Луганщині двох російських військових – Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва.

«Коли до них допустили російського консула, відбулася, як ми кажемо, «отвєтка» і тепер до Юрія Солошенка мають завтра допустити українського консула у Москві Геннадія Брескаленка, який протягом восьми місяців, а можливо і більше, намагався до нього потрапили, але його не пускали», – зазначила Свєтова.

72-річний українець Юрій Солошенко утримується у московському слідчому ізоляторі «Лефортово». Солошенко є колишнім генеральним директором українського оборонного підприємства «Знамя». Його затримали в серпні минулого року на території Росії. Слідче управління ФСБ звинувачує українця у шпигунстві. За даними російських правозахисників, досі Юрій Солошенко не мав можливості зустрітися з українським консулом та отримати незалежного адвоката.

Українські правозахисники заявляють, що в Росії щонайменше 11 українців залишаються ув'язненими з політичних мотивів.

XS
SM
MD
LG