Доступність посилання

ТОП новини

США внормували процедури збирання даних про телефонні розмови


Приміщення Агентства національної безпеки США, Форт-Мід, штат Меріленд
Приміщення Агентства національної безпеки США, Форт-Мід, штат Меріленд

Увечері у вівторок, 2 червня, президент США Барак Обама підписав так званий «Акт про свободу», що передбачає реформу системи збирання Агентством національної безпеки метаданих про телефонні розмови американців. Кількома годинами раніше цей закон був схвалений Сенатом.

Згідно з цим законом, телекомунікаційні компанії будуть збирати і зберігати метадані так само, як вони роблять зараз, але, на відміну від колишньої практики, ці дані будуть не автоматично передаватися спецслужбам, а тільки за їхнім офіційним запитом, санкціонованою спеціальним судом.

До метаданих належать телефонні номери абонентів, які беруть участь у розмові, код доступу до телефонної платформи оператора, якщо дзвінок здійснюється за допомогою телефонної картки, час, коли був зроблений дзвінок, його тривалість. Що ж до прослуховування змісту телефонних розмов, то спецслужби були зобов’язані щоразу отримувати на це санкцію спеціального суду.

«Акт про свободу» ухвалений після закінчення терміну дії «Патріотичного акту», схваленого після терактів 11 вересня 2001 року. Згідно з цим документом, американські спецслужби отримали додаткові повноваження з моніторингу різних засобів зв’язку з метою запобігання терористичним нападам.

Новий закон – це перша велика реформа комплексу заходів моніторингу телефонних та електронних повідомлень американців.

XS
SM
MD
LG