Доступність посилання

ТОП новини

В Україні бракує нових автомобільних номерів – розслідування


Автовласники у багатьох областях України не можуть поставити свій автомобіль на облік в Державтоінспекції і отримати новий номер. Про це йдеться у сюжеті програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA: Перший».

Журналісти обдзвонили всі регіональні підрозділи ДАІ і майже скрізь почули практично ту саму відповідь: нових номерів немає. Краща ситуація лише в столиці.

Нові автомобільні номери з символікою, що нагадує символіку Євросоюзу, мали з’явитися в Україні ще три місяці тому. Про це в січні заявив Сергій Чеботар, який тоді був заступником міністра внутрішніх справ. Він був головою комітету з конкурсних торгів МВС та відповідав за організацію державного тендеру, щоб вибрати постачальника нових автономерів для всієї України. Ціна контракту – понад 70 мільйонів гривень.

Обирали серед чотирьох компаній: харківськоговиробника номерних знаків – ТОВ «Світлофор», який постачав свою продукцію МВС раніше; а також фірми ТОВ «Корал-Технологія», ТОВ «Біал» і ТОВ «Лемодо».

Ці три фірми ніколи не займалися таким видом діяльності і не мають потужностей, щоб виробляти номерні знаки. Також щонайменше дві з цих трьох компанійможуть бути пов’язані між собою. Власником фірми «Біал» є Ілля Батушан, який раніше був директором фірми «Лемодо».

Проте в МВС на це не зважили, при цьому самі умови тендеру були прописані так, що переможцем могла стати будь-яка компанія, яка запропонує найменшу ціну, а те, де і хто вироблятиме металічні знаки за контрактом, МВС не цікавило. Переможцем конкурсу визнана одеська фірма «Лемодо».

«Найбільш економічно вигідна, найнижча ціна була запропонована ТОВ «Лемодо». Ціна за один комплект номерного знаку базового типу запропонована цим товариством в розмірі 124 гривні», – заявив секретар тендерного комітету МВС Іван Рева.

Тепер у МВС не знають, коли з’являться номерні знаки. Розпитати про строки переможця, фірму «Лемодо», також не вдалося. Телефони компанії не відповідають, а під час намагань зняти на відео її офіс на Одещині, на знімальну групу програми «Схеми» був здійснений напад.

Цей напад, який завершився пошкодженням камери знімальної групи, міліція кваліфікувала як перешкоджання журналістськійдіяльності. Нападник був агресивно налаштований проти зйомок приміщення, де зареєстрований володар державного контракту на 70 мільйонів гривень. Офісом виявилася одна скромна кімната у селищі Комінтернівське під Одесою.

XS
SM
MD
LG