Доступність посилання

ТОП новини

У Росії просять державного захисту для голови Комітету проти тортур


Після погрому в грозненському офісі Комітету проти тортур, 3 червня 2015 року
Після погрому в грозненському офісі Комітету проти тортур, 3 червня 2015 року

У Росії президентська Рада з прав людини (РПЛ) має намір просити міністра внутрішніх справ взяти під державний захист голову Комітету проти тортур Ігоря Каляпіна. Про це російській газеті «Ведомости» повідомив глава РПЛ Михайло Федотов.

Приводом для звернення, за його словами, стало те, що грозненський офіс Зведеної мобільної групи Комітету проти тортур двічі за останні півроку піддавався погрому. Федотов додав, що сам Каляпін, який входить до РПЛ, «не говорив, що йому надходять погрози».

Член президентської ради з прав людини Андрій Бабушкін додав, що це перше звернення РПЛ з проханням надати охорону одному з представників організації.

«Те, що рада просить захисту для одного зі своїх членів – це знакова подія, що означає, що з правами людини в Росії зовсім погано», – заявив правозахисник Павло Чіков.

Рада з прав людини при президенті Росії також направить листи до Слідчого комітету і Генпрокуратури з проханням взяти на контроль розслідування погрому в грозненському офісі Комітету проти тортур.

Напад на офіс Зведеної мобільної групи Комітету проти тортур в Грозному стався 3 червня вранці. У цей час під стінами будівлі відбувалася акція протесту у зв’язку із загибеллю розшукуваного Джамбулата Дадаєва при його затриманні ставропольської поліцією 19 квітня.

Глава Чечні Рамзан Кадиров заявив, що правозахисники самі спровокували напад, відмовивши родичам Дадаєва в проведенні розслідування його смерті. У Комітеті проти тортур повідомили, що ніхто не просив співробітників організації провести розслідування загибелі жителя республіки. Правозахисники вважають, що влада Чечні організували мітинг для того, щоб прикрити напад на Зведену мобільну групу. Після погрому з офісу в Грозному зникли всі документи і справи, якими займалася організація.

13 грудня минулого року офіс Зведеної мобільної групи в Грозному підпалили. За кілька днів до цього Каляпін направив до Слідчого комітету заяву з вимогою перевірити висловлювання Кадирова, який пообіцяв зносити будинки родичів бойовиків і видворяти їх з Чечні.

XS
SM
MD
LG