Доступність посилання

ТОП новини

У Раді хочуть визнати караїмів і кримчаків корінними народами


Верховна Рада має намір ухвалити постанову, якою надається статус корінних народів караїмам і кримчанам.

Проект постанови «Про Заяву Верховної Ради України щодо збереження в Україні самобутності і культурної спадщини кримських караїмів (кара) і кримчаків» зареєстрований і планується до голосування в сесійній залі наступного тижня.

Про це повідомив кореспонденту проекту Радіо Свобода Крим.Реалії автор проекту постанови, заступник голови комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Георгій Логвинський.

За його словами, документ був включений до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради 2 червня, але згодом його розгляд перенесли.

«Будемо сподіватися, що ми знайдемо час для розгляду цієї постанови», – сказав Логвинський.

Він зазначив, що на сьогодні офіційно корінним народом Криму є тільки кримські татари.

«Ми ухвалили відповідну постанову щодо кримських татар і визнали їх корінним народом України. Але наразі Росія намагається на рівні міжнародного співтовариства та ООН зазначити, що вона теж має в Криму нечисленний народ Росії, караїмів і кримчаків. І посилається на те, що Україна не задекларувала ці нечисленні народи як корінні. Саме тому ми виправляємо цю помилку», – пояснив Логвинський.

Голова комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький у коментарі Крим.Реалії зазначив, що Крим залишається територією України, і «природно, що українська держава переживає за долю культурної спадщини своїх народів».

«Сьогодні це – жест, а коли Крим буде звільнений, будуть конкретні дії», – зазначив Княжицький.

20 березня 2014 року Верховна Рада визнала статус кримськотатарського народу як корінного і приєдналася до Декларації прав корінних народів ООН 2007 року.

XS
SM
MD
LG