Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: перемир’я на Донбасі порушується частіше і серйозніше


Заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александр Гуґ
Заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александр Гуґ

ОБСЄ заявляє, що порушення режиму припинення вогню на Донбасі стає частішим і серйознішим. Заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Гуґ під час засідання Ради безпеки ООН у п’ятницю заявив, що спостерігачі фіксують рух і присутність важкого озброєння на Донбасі, а також його застосування, що суперечить Мінським домовленостям.

Александр Гуґ закликав всі сторони протистояння негайно сісти за стіл переговорів.

Сьогоднішнє засідання Ради безпеки ООН, на якому обговорювалася ескалація конфлікту на Донбасі, відбулося за два дні після запеклих боїв побіля Мар’їнки Донецької області.

Під час цього засідання заступник генсекретаря ООН з політичних питань Джефрі Фелтман заявив, що у результаті бойових дій біля Мар’їнки загинули 28 людей, 9 з них – цивільні.

Представник України в ООН Юрій Сергеєв сьогодні закликав організацію негайно відреагувати на атаку Росії і бойовиків на Мар’їнку.

Представник Росії в ООН Віталій Чуркін натомість заявив, що бойові дії в Мар’їнці спровокувала українська сторона.

3 червня поблизу Мар’їнки, що біля Донецька, відбулося наймасштабніше за останні місяці протистояння між урядовими силами і бойовиками. В ОБСЄ підтвердили, що обстріли з важких озброєнь, заборонених Мінськими мирними домовленостями, почали бойовики.

Чергові Мінські угоди, підписані в лютому цього року, передбачають припинення вогню на Донбасі з 15 лютого, а також відведення важкого озброєння від лінії зіткнення. Проте домовленості повністю не виконувалися, сторони конфлікту звинувачують один одного у порушенні Мінських угод.

XS
SM
MD
LG