Доступність посилання

ТОП новини

Щонайменше 7 учасників «Маршу рівності» побиті, 2 у лікарні


Під час «Маршу рівності» у Києві не обійшлось без крові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00

Під час «Маршу рівності» у Києві не обійшлось без крові

Щонайменше семеро учасників «Маршу рівності», що відбувався сьогодні, 6 червня, на Оболонській набережній у Києві, постраждали, двоє з них перебувають у лікарні. Про це Радіо Свобода повідомила адвокат постраждалих Ксенія Проконова.

За її словами, напад на двох учасників ходи Захара Поповича та Віталія Дудіна спровокував заступник голови Київської міської організації ВО «Свобода» Юрій Ноєвий.

«Він казав, що не брав участі у бійці і ці люди постраждали від когось іншого, що по суті є правдою. Напад справді почався раніше, але він провокував цей напад. Хлопцям завдали ударів в область голови, обличчя і паху. Одному вже зашили розсічену губу. Іншому теж потрібно оглянути голову, бо там травма. Далі поїдемо писати заяву у міліцію», – повідомила вона.

Наразі Ноєвий не коментував ситуацію. Напередодні ж він назвав «Марш рівності» ЛГБТ-спільноти «маршем екстремістів».

Окрім учасників, представників ЛГБТ спільноти, постраждало і 5 правоохоронців. У одного з них осколкове поранення у шию. Його теж доправили у лікарню.

Через сутички під час «Маршу рівності» у Києві міліціонера було поранено в шию
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

На початку ходи близько 20-30 агресивно налаштованих молодих людей прийшли на місце збору учасників «Маршу рівності». Вони розпиляли у натовп сльозогінний газ та кидали димові шашки. Правоохоронці швидко вишикувались кордоном і не допустили відкритої сутички. Втім після завершення маршу агресивні чоловіки слідували за учасниками або ж чекали їх у дворах, де й били.

Напад супротивників «Маршу рівності» на правоохоронця
Напад супротивників «Маршу рівності» на правоохоронця

Підтримку учасникам маршу прийшли висловити представники Amnesty International, народні депутати України Сергій Лещенко, Світлана Заліщук та посол Швеції в Україні разом з дружиною.

Раніше мер Києва Віталій Кличко закликав політичні сили і громадські організації не створювати чергового протистояння навколо «Маршу рівності» і закликав організаторів акції утриматися від проведення заходу.

4 червня президент України Петро Порошенко висловив упевненість, що якщо марш відбудеться, то правоохоронні органи зможуть гарантувати його безпеку.

2 червня «Правий сектор» звернувся до міського голови Києва Віталія Кличка з проханням звернутися до суду щодо заборони акції ЛГБТ-спільноти для «уникнення провокацій, конфліктних ситуацій і неприємностей будь-якого характеру».

Затримання одного з нападників
Затримання одного з нападників

Затримання одного з нападників
Затримання одного з нападників

XS
SM
MD
LG