Доступність посилання

ТОП новини

Зміна представника ОБСЄ в контактній групі може уповільнити переговори – Макеєв


Директор департаменту політики та комунікацій МЗС України Олексій Макеєв
Директор департаменту політики та комунікацій МЗС України Олексій Макеєв

Директор департаменту політики та комунікацій МЗС України Олексій Макеєв заявляє, що зміна представника ОБСЄ в контактній групі щодо врегулювання ситуації на сході України може уповільнити переговорний процес. Так він прокоментував «Інтерфакс-Україна» інформацію деяких ЗМІ про те, що спеціальний представник голови ОБСЄ в Україні, посол Гайді Тальявіні «не виконуватиме далі свій мандат».

«Її місія дійсно завершена, ми про це знаємо... Зміна представника на певному етапі, ймовірно, зможе привести до певного уповільнення діалогу, тому що будь-якій новій людині необхідно буде увійти в курс справ, налаштувати взаємодію з українською і російською стороною. Але ми й далі будемо виходити з того, що Тристороння контактна група – це найважливіший елемент врегулювання ситуації на Донбасі», – повідомив Макеєв.

За його словами, Гайді Тальявіні відіграла важливу роль в налагодженні переговорів та підписанні мінських домовленостей.

«Саме через її фактичне головування на засіданнях групи ми змогли сформувати мирний план, виконання якого дало можливість повернути мир на Донбасі. Взаємодія саме з послом Тальявіні в української сторони була дуже активною і ефективною», – повідомив Макеєв.

Хто замінить Тальявіні на цій посаді наразі невідомо, додав дипломат.

«Це питання поки не вирішене, рішення прийматиме чинний глава ОБСЄ, міністр закордонних справ Сербії (Івіца Дачич – ред.)», – зазначив Макеєв.

У п'ятницю ввечері швейцарські ЗМІ з посиланням на Федеральний департамент закордонних справ повідомили, що спецпредставник голови ОБСЄ в Україні, посол Гайді Тальявіні «не виконуватиме далі свого мандату».

Гайді Тальявіні призначили спеціальним представником голови ОБСЄ в Україні рік тому. У січні 2015 року новий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич продовжив її мандат. Вона представляла ОБСЄ на переговорах у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

XS
SM
MD
LG